Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sveriges praktfiasko i Nations League spelade Finland i händerna – landslaget blir högre seedat och får drömläge inför lottningen av EM-kvalet

Dejan Kulusevski och Jaka Bijol i en kamp om bollen.
Bild: Lehtikuva / AFP / Jonathan Nackstrand

Finland kan tacka Irland och Slovenien. De ordnade resultaten som gör att Finland blir andraseedat i lottningen av EM-kvalet. För Sverige är det tyngre – nedflyttningen i Nations League är ett faktum.

I går befann sig Finlands förbundskapten Markku Kanerva i Podgorica och såg landslaget säkra andraplatsen i sin Nations League-grupp.

I kväll fick Kanerva bänka sig i soffan för att följa upplösningen i de andra B-grupperna.

Nu kan den finländske landslagstränaren samla ihop resultaten och konstatera faktum med ett leende: Finland kommer att finnas i den andra seedningsgruppen då EM-kvalet lottas i oktober.

Det är en klar fördel – Finland ska få en på pappret lättare kvalgrupp att jobba med under nästa år. Exempelvis undviker Finland landslag som Frankrike, England, Wales, Österrike, Serbien och Tjeckien.

Seedningsgrupperna i EM-kvalet

Irland ordnade seger

I jakten på att lyfta till seedningsgrupp två var Finland beroende av sista omgången-resultaten i flera matcher.

Förstafokus låg på bottenfajterna i två grupper, Irland–Armenien och Slovenien–Sverige. Poängtapp för Armenien och Sverige var den enklaste kombinationen för att Finland skulle bli bästa grupptvåa i B-divisionen och den vägen bli andraseedat inför EM-kvalet.

I Dublin tappade Irland 2–0 till 2–2 på ett par minuter, men avgjorde på stopptid och det var ett gångbart resultat för Finland.

Dejan Kulusevski och Emil Forsberg jublar i svenska landslaget.
Bildtext Dejan Kulusevskis och Emil Forsbergs Sverige har haft ett bedrövligt Nations League.
Bild: Lehtikuva / AFP / Jonathan Nackstrand

I Stockholm blev det däremot en nagelbitare. Formsvaga Sverige hamnade i underläge då Sloveniens superlöfte Benjamin Sesko skickade in ett drömmål, men Emil Forsberg kvitterade och andra halvlek avgjorde Finlands öde.

Norge föll i Oslo

Sverige behövde ett segermål för att undvika nedflyttning till tredjedivisionen i Nations League – ett scenario som har titulerats som en katastrof i svenska medier.

Men fyra år efter att Janne Anderssons landslag spelade kvartsfinal i VM är praktfiaskot verklighet. Sverige fick bara 1–1 på Friends Arena och åker ner i källaren.

Det blågula magplasket spelade Finland i händerna.

Hjälpen från Norge uteblev då Serbien tog hem gruppen i Oslo efter mål från Dusan Vlahovic och Aleksandar Mitrovic, men det spelade ingen roll för finsk del.

Serbien och Finland gör varandra sällskap i samma seedningsgrupp till EM-kvalet – ett av många fina besked för Kanerva det senaste dygnet.

Nations League, B-divisionen

Grupp 1:
Irland–Armenien 3–2 (1–0)
Ukraina–Skottland 0–0

Grupp 2:
Albanien–Island 1–1 (1–0)

Grupp 4:
Norge–Serbien 0–2 (0–1)
Sverige–Slovenien 1–1 (1–1)

Diskussion om artikeln