Borgå riktar nu blicken mot Gammelbacka: ”Det här är en jättefin stadsdel”
Ännu under det här decenniet ska förorten Gammelbacka utvecklas och förbättras. Borgå stad har nu kartlagt behoven och börjar snart med ny planläggning.
Från Borgå torg är det cirka tre kilometer fågelvägen till Gammelbacka. En gång i tiden byggdes området ut främst för att inkvartera alla de som var med och byggde upp oljeraffinaderiet i Sköldvik.
Nu är stadsdelen en levande förort med ett i Borgåmått mätt högt antal invandrare. Inom en radie på en kilometer från köpcentret bor ungefär 3 000 invånare.
Mitt på dagen är tempot lugnt kring köpcentret. En hel del glada lekande barnröster fyller det stora parkeringsområdet.
För stadsplaneringschef Dan Mollgren är förorten bekant. Han har rätt ofta vandrat omkring i den.
– Jag bor ju inte här, så det beror lite på hur man räknar, men en fem-tio gånger om året. Jag har cyklat genom parkerna och promenerat kors och tvärs genom området. Jag är intresserad av vilka möjligheter här finns och hur omgivningen ser ut, säger han.
Gammelbacka har i många Borgåbors ögon fått stämpeln som en halvrisig förort med fina grönområden, hur ser du på den beskrivningen?
– Jag vill utmana den beskrivningen. Jag tycker Gammelbacka är beläget ypperligt. Det är nära till Borgå centrum. Här finns fin natur och bra solid byggnadsmark. Området är fint.
Men …
– Sen tycker jag å andra sidan att omgivningen kunde vara betydligt finare. Alla gator är inte i särskilt bra skick, alla fasader är kanske inte sanerade, men området är fint, säger Dan Mollgren.
Borgå stads ledning har tidigare på dagen presenterat en omfattande behovsutredning, som har gjorts som underlag för den fortsatta planeringen av Gammelbacka.
– Utgångspunkten är att skapa en attraktivare miljö och ta utmaningen med segregation på allvar, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.
Trots stadens snäva investeringsramar nämns planer på en ny skolbyggnad och möjligen också nya lokaler för biblioteks- och ungdomstjänster. Nya trafiklösningar kan också bli aktuella.
Många av de byggnader som används i Gammelbacka är på slutrakan av sin livslängd.
– När Peipon koulus skolbyggnad förnyas är det klokt att fundera på hur behoven för allaktivitetshuset, välfärdscentret och Gammelbacka affärscentrum kan lösas i samarbete, säger lokalitetsdirektör Mikko Silvast.
Silvast säger att behovsutredningen hör till de bästa han har sett och då har han sett många.
I bästa fall kan en ny detaljplan, med behovsutredningen som bas, vara klar år 2024.
Samtidigt hoppas Dan Mollgren på en vitalare service i Gammelbacka. Kundunderlaget är stort nog för det.
– Jag tänker på mera urval i form av matbutiker men också i form av kaféer och restauranger. Läget talar för ett bredare urval, säger han.
