Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I försäsongspremiären tvålade Carolina till Tampa Bay med 5–1 – Jesperi Kotkaniemi levererade i nya rollen som andracenter

Från 2022
Uppdaterad 28.09.2022 08:20.
Jesperi Kotkaniemi dribblar med pucken.
Bildtext Förra säsongen möttes Carolina och Tampa Bay fyra gånger i grundserien. Carolina vann tre matcher, Tampa Bay en.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/All Over Press

NHL-klubbarna Carolina och Tampa Bay säsongsdebuterade genom att möta varandra i en träningsmatch. Carolinas förstacenter Sebastian Aho nätade och andracentern Jesperi Kotkaniemi spelade fram till två mål.

I Nordamerika är det snart dags för NHL-hockey. Om en dryg vecka spelas premiärmatcherna i Europa och om två veckor är serielunken i gång.

I träningsmatchen Carolina–Tampa Bay vilade gästerna sina allra tyngsta pjäser, medan hemmalaget kom till match med ett slagkraftigt lag. Carolina vann skotten på mål med hela 46–21 och tog hem matchen med 5–1.

– Jag är nöjd. Vi spelade tufft, säger Carolinas chefstränare Rod Brind'Amour till tidningen The News & Observer.

– Med tanke på hur laguppställningarna såg ut ska det se ut ungefär så här.

Carolinas ställde upp med sina bästa anfallare och de tre första kedjorna såg ut precis som förväntat: Teuvo Teräväinen var ihop parad med förstacentern Sebastian Aho, Jesperi Kotkaniemi fick chansen som andracenter och nyförvärvet Paul Stastny spelade vänsterytter i Jordan Staals tredjekedja.

Carolinas lag

Teuvo Teräväinen – Sebastian Aho – Seth Jarvis
Andrej Svetjnikov – Jesperi Kotkaniemi – Martin Necas
Paul Stastny – Jordan Staal – Jesper Fast
Malte Strömwall – Lane Pederson – Aleksandr Pasjin

Brady Skjei – Brett Pesce
Dylan Coghlan – Jalen Chatfield
Griffin Mendel – Anttoni Honka

Frederik Andersen
Patrik Hamrla

Kotkaniemi har mestadels spelat ytter i Carolina, men efter att Vincent Trocheck flyttat till New York Rangers hoppas Carolina på att finländaren nu ska kunna axla rollen i mittfilen.

Insatsen mot Tampa Bay ger skäl till optimism då radarparet Svetjnikov och Kotkaniemi, som även premierades efter matchen, var på hugget. Ryssen noterades för 1+1 och finländaren för 0+2.

Övriga målskyttar i Carolina: Stastny (2–0), Aho (3–0), Seth Jarvis (4–0) och Malte Strömwall (5–1).

Backdoldis klev fram

Bäst i poängväg var backen Dylan Coghlan som noterades för 0+3 i poängprotokollet. Han tog för sig i det tilltänkta första backparet Jaccob Slavin – Brent Burns frånvaro.

Coghlan är en av backarna som kämpar om en permanent plats i det tredje backparet. Den 24-årige kanadensaren flyttade i somras från Vegas till Carolina.

Den 21-årige finländaren Anttoni Honka, som i somras lämnade JYP, var uttagen och ingick i det tredje backparet. Han kan ändå räkna med att tillbringa säsongen i AHL.

Frederik Andersen vaktade Carolinas mål för första gången på nästan ett halvår. Han skadades i slutet av grundserien och missade slutspelet.

– Det fanns en hel del rost kvar där. Men det var ett bra första steg, säger tränaren Brind'Amour.

På torsdag ställs Carolina mot Florida i en träningsmatch. I Carolinas grundseriepremiär den 12 oktober möter laget Columbus.

Därför är Carolina och Florida två av NHL-sommarens stora vinnare – ligan tappade i sin tur all trovärdighet i Rysslandsfrågan

30:08

I säsongens första avsnitt av Yle Sportens NHL-podd med Anders Nordenswan och Mattias Simonsen lyfter den förstnämnda fram Carolina som sommarens stora vinnare.

Resultat

Boston–NY Rangers 3–2 (efter förlängning)
BOS: Joona Koppanen 0+1

Buffalo–Philadelphia 2–1
BUF: Henri Jokiharju 0+1

Carolina–Tampa Bay 5–1
CAR: Sebastian Aho 1+0
CAR: Jesperi Kotkaniemi 0+2

New Jersey–NY Islanders 4–1
NJD: Erik Haula 1+0

Pittsburgh–Detroit 2–6
DET: Olli Määttä 0+1

Dallas–Arizona 4–3 (efter förlängning)
DAL: Joel Kiviranta 1+1
ARI: Matias Maccelli 0+1

Winnipeg–Ottawa 5–3
WPG: Ville Heinola 1+0

Chicago–St. Louis 1–4

Colorado–Minnesota 2–5

Seattle–Calgary 3–0

San Jose–Anaheim 5–4

Diskussion om artikeln