Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbolls-EM 2024 spelas i Tyskland – så här tar sig Finland dit

Teemu Pukki och Nikolai Alho firar ett mål.
Bildtext I mars 2023 börjar EM-kvalet för Teemu Pukki och Nikolai Alho.
Bild: Lehtikuva

På tisdagskvällen gick resultaten i Nations League Finlands väg. Finland rankas som 21:a lag i Europa – och det ger ett strålande utgångsläge inför kvalspelet.

Finlands fotbollsherrar hade marginalerna på sin sida i tisdagens Nations League-avslutning.

Nästa år spelar de europeiska landslagen endast kvalmatcher och sommaren 2024 står EM-slutspelet i Tyskland på programmet. Dit går det att ta sig på två sätt: via EM-kvalet (20 platser) eller Nations League (3 platser).

Den första chansen är det traditionella EM-kvalet där Finland har ett förträffligt utgångsläge.

Då direktkvalificerade värdnationen Tyskland exkluderas i rankningen kliver Finland upp från 21:a till 20:e plats. Det innebär med nöd och näppe en plats i den andra seedningsgruppen (lag 11–20), något av en maxprestation för Finland.

EM-kvalgrupperna lottas söndagen den 9 oktober.

Seedningsgrupperna

  • Tänkbar drömgrupp: Ungern, Finland, Armenien, Färöarna, Gibraltar.

  • Tänkbar mardrömsgrupp: Spanien, Finland, Norge, Turkiet, Slovakien.

I lottningen betraktas Finland som ett fotbollsland med vinterförhållanden. Det innebär att högst ett annat vinterland kan ingå i Finlands grupp. De övriga vinterländerna är Island och Norge i seedningsgrupp 3, Färöarna i grupp 4 samt Belarus, Estland, Lettland och Litauen i grupp 5.

Finland nära Nations League-livlinan

Om Nations League är komplicerat är EM-kvalet lättbegripligt: de två bästa i varje kvalgrupp blir klara för slutspelet sommaren 2024.

Tjugo lag går till EM-slutspelet via kvalet och värdnationen Tyskland är direktkvalificerad. Det innebär att tre platser ska fyllas efter kvalet.

Tidtabellen

Platserna delas ut via Nations League, där ett lag från kvalslutspelet i A-, B- och C-ligan får en EM-biljett. I varje liga står en EM-plats på spel och de fyra högst rankade lagen, som misslyckats i kvalet, drabbar samman i mars 2023.

Finland framskjutna placering efter Nations League-gruppspelet innebär att förutsättningarna är goda.

I B-ligan är Finland rankat femma efter Israel (1), Bosnien-Hercegovina (2), Serbien (3) och Skottland (4). Det räcker med att ett lag i kvartetten tar sig till EM via kvalet för att Finland ska ha en garanterad livlina.

Finländska vänner av fotbollsmatematik håller därför även tummarna för denna kvartett i kvalet.