Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Tillsammans med Näsdagen 2022 kan vi göra något för dem som behöver det mest, i år stickar vi kompissjalar

Två kvinnor som sitter och stickar tillsammans i en soffa. Kvinnorna har på sig varsin clownnäsa.
Bildtext Nu kan du sticka en enkel sjal tillsammans med Lee Esselström och Elin Skagersten-Ström och samtidigt ge en slant till Näsdagens insamling för världens barn.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Strömsö samlar in pengar till förmån för utsatta barn i världen. I år stickar vi en enkel sjal samtidigt som vi donerar pengar till näsdagsinsamlingen.

Precis som tidigare år har Strömsö en egen insamlingsbössa för Näsdagen 2022. Vi är glada över att vara med på näsdagsinsamlingen eftersom det är roligt att hjälpa andra.

Genom att skicka ett textmeddelande med texten STRÖMSÖ (med stora bokstäver) till numret 16499 donerar du 10 euro. Enklare än så kan det inte bli! Numret fungerar bara med finländska abonnemang och insamlingen gäller i Finland.

Det går också bra att donera valfri summa. Klicka på länken så kommer du till Strömsös insamlingsbössa. Där kan du välja vilket betalningssätt som passar dig bäst. Strömsös insamlingsbössa är öppen till årets slut.

Näsdagen 2022 firas i år den 11 november.

Två leende kvinnor som står framför en soffa och kramar om varandra. Kvinnorna har en stor sjal som de delar och sveper om sina axlar.
Bildtext Kompissjalen rymmer två personer om du vill sticka den i full storlek.
Bild: Lee Esselström / Yle

Näsdagen ser till att hjälpen når fram

Näsdagen har samlat in pengar till världens barn i många år. Med hjälp av nio pålitliga samarbetsorganisationer når hjälpen fram till Asien, Afrika och Sydamerika. Långsiktiga projekt är viktiga.

Att ett barn lär sig läsa, skriva och räkna kan förändra hens liv och är viktigt för att barnet ska ha möjlighet att ta sig ur fattigdom. Näsdagens välgörenhetsprojekt har som mål att bland annat stödja barns skolgång, främja barns hälsa och skapa trygga uppväxtmiljöer. Här kan du läsa mera om Näsdagen.

Näsdagen är Yles huvudsakliga samarbetspartner när det gäller välgörenhetsprojekt.

Två kvinnor med röda clownnäsor som skrattar och kramas och har lindat en stickad sjal runt sig.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

En liten summa kan betyda mycket

Saker vi tar för givna, som vatten, vacciner och läskunnighet, kan för människor i andra delar av världen vara mycket svåråtkomliga.

För 10 euro kan till exempel 15 barn få vaccin mot dödliga sjukdomar eller ett barn räddas från undernäring. 20 euro räcker till 20 000 liter rent vatten eller till att kan ett barn får lära sig läsa.

Nu behövs vår hjälp för att förbättra livet för världens mest utsatta barn. Vi har alla olika förutsättningar att hjälpa, men kom ihåg att också en liten summa kan betyda mycket för någon annan.

En närbild av en randig sjal i beige och grått som ligger kastad över en vinröd sammetssoffa.
Bildtext Kompissjalen är luftig och mjuk.
Bild: Lee Esselström / Yle

Vi stickar en sjal och skänker en slant

Alla som vill kan komma med i vårt sticka tillsammans-projekt, #strömsökal5. Vi stickar alltså en enkel sjal – en kompissjal, som också passar nybörjaren, samtidigt som vi funderar på vilken summa vi skall skänka till näsdagsinsamlingen.

Du kan redan nu ge din gåva till Näsdagen, du behöver inte vänta tills sjalen är klar. Och vill du inte sticka så är du mer än välkommen att ge ett bidrag ändå.

Du behöver inte sälja eller donera sjalen, men skänk gärna en slant.

Använd hashtaggen #strömsökal5

Kompissjalen blir vårt femte sticka tillsammans-projekt. Ta därför gärna en bild av din kompissjal, färdig eller halvfärdig, lägg upp den på sociala medier och tagga med #strömsökal5 och #kompissjalen eller #kaverihuivi så hittar vi varandra och förhoppningsvis massor av fina kompissjalar.

Insamlingen och sticka tillsammans-projektet pågår båda till årets slut.

Låt kompissjalen bli din bästa vän eller ge den till någon du vill värma i vinter.

Värmande näsdagssockor

Om du hellre stickar sockor hittar du mönstret till näsdagssockan från 2020 här nedan. Näsdagssockorna med hjärtan matchar Strömsötröjan.

Kvinna med clownnäsa håller upp halvföärdigt stickad socka

Lee på Strömsö har designat ett mönster till en stickad socka för Näsdagen 2020

Ett gratis stickmönster du kan använda för välgörenhet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk