Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordlånga köer för sotning då allt fler vill elda: ”Just nu går det till januari innan det finns lediga tider”

Uppdaterad 30.09.2022 13:11.
Sotaren Johan Gestranius uppe på taket.
Bildtext En skorsten som används regelbundet, bör sotas ungefär en gång i året.
Bild: Carmela Johansson / Yle

De höjda energipriserna har lett till att många vill värma sina hus med ved och det betyder att efterfrågan på sotning har ökat. Det är också svårt att rekrytera nya sotare till branschen.

Sotaren Johan Gestranius i Pargas berättar att han får ta emot tiotals samtal per dag från personer som vill boka tid för sotning.

– Man kan nästan säga att läget är katastrofalt för tillfället, vi har hela året fullbokat. Folk är livrädda för den här energikrisen och alla ska börja elda nu, också sådana som inte har eldat på tio till femton år, säger Gestranius.

Gestranius får även dagligen ta emot samtal av personer som vill ha hans ska kontrollera att deras gamla eldstad som stått oanvänd i många år är säker att elda i.

En skorsten i ett permanent boende behöver sotas en gång per år, medan det för sommarstugor, som används endast sommartid, räcker med ungefär vart tredje år. Används sommarstugan också vintertid, rekommenderas att den sotas en gång per år.

En sotare med en damsugare.
Bildtext Sotaren Johan Gestranius får dagligen kring 30 samtal av folk som vill boka tid för sotning.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Sedan lagen för sotning ändrade 2019 får husägare välja sotare själv. Det har för Gestranius del lett till att han förutom sotning i Pargas och skärgården även har fått en del kunder från Åbo, som föredrar att anlita en svenskspråkig sotare.

Vi har försökt att dra ut på arbetsdagen och börja jobba lite tidigare och sluta lite senare, men vi måste ibland vila också.

― Johan Gestranius, sotare i Pargas

Normalt hinner Gestranius sota mellan 10 till 15 hushåll per dag, men trots långa arbetsdagar kan husägare få vänta flera månader på sotning.

– Jag hoppas att folk har förståelse för att det är långa köer. Just nu går det till januari innan det finns lediga tider. Vi har försökt att dra ut på arbetsdagen och börja jobba lite tidigare och sluta lite senare, men vi måste ibland vila också, vi kan inte jobba dygnet runt, säger Gestranius.

Kan en husägare sota sin egen skorsten?

– Visst kan du sota din egen skorsten, men det duger ju inte om någonting händer. Det lönar sig att ha en sotare att kontrollera den emellanåt, säger Gestranius.

En sotare tömmer sot ur pipan.
Bildtext Efter att ha rengjort skorstenen, undersöker sotaren själva eldstaden och dammsuger den.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Jätteviktigt med tanke på brandsäkerheten

Den här dagen är Gestranius i Pargas och sotar några hus som hör till en förening. Marko Koivunen, som jobbar som övervakare på området, ser det som viktigt att byggnaderna sotas och kontrolleras en gång per år. Gestranius har sotat deras skorstenar de senaste femton åren.

– Det är jätteviktigt, för att skorstenen ska dra bra och med tanke på brandsäkerheten. Ibland har jag sotat bastun själv också, men det är mer som en sorts första hjälp, säger Koivunen.

Man med glasögon och rutig skjorta framför ett gult trähus.
Bildtext Matti Koivunen brukar boka tid till nästa års sotning då sotaren är på besök.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Eldstäderna används redan nu nästan dagligen och med tanke på att veden kommer från egen skog och husen har eluppvärmning kommer eldstäderna säkert användas ännu mer i föreningens stugor i framtiden, konstaterar Koivunen.

De långa köerna för sotning är inte ett problem för Koivunen som brukar boka en tid för nästa års sotning i samband med sotarens besök.

Få är intresserade av att utbilda sig till sotare i dag

En annan orsak till de långa köerna är att det är stor brist på sotare och att få är intresserade av att utbilda sig till sotare i dag.

– Jag har sökt med ljus och lykta i ett år efter att få en anställd, men det verkar inte finnas intresse för det här jobbet. Det är utejobb och kanske inte alltid det renaste jobbet, men det är ett fritt jobb och du får se fina platser, säger Johan Gestranius.

Vad händer i framtiden om det inte finns tillräckligt med sotare?

– Om det fortsätter som det är nu ser det skrämmande ut. Nu har de försökt ändra på utbildningen, så att du kan bli sotare med en tilläggskurs på några veckor, men problemet med det här jobbet är att det måste läras via arbetet och inte via skolbänken, säger Gestranius.

Diskussion om artikeln