Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Aki Lindén: Vårddimensioneringen uppnås först mot slutet av året

Uppdaterad 28.09.2022 17:09.
Riksdagens plenum 28.9.2022 - Spela upp på Arenan

Regeringspartierna är överens om att personaldimensioneringen inom äldreomsorgen förverkligas fullt ut först mot slutet av nästa år. Finansieringen förverkligas såsom planerat.

Riksdagen diskuterade på onsdagen oppositionens interpellation om krisen inom dygnetruntvården. Enligt oppositionen behövs en förändring i inställningen till de äldre. Att vara gammal är inte en sjukdom, sa Samlingspartiets Paula Risikko.

En av frågorna som regeringen var tvungen att ta ställning till före debatten var frågan om lagen om personaldimensionering inom dygnetruntvården. Det har redan en tid varit klart att målet på 0,7 anställda per klient inte kan nås inom den tidsram som lagen har fastställt, alltså före april månad.

Social- och hälsovårdsminister Aki Lindén (SDP) inledde interpellationsdebatten med ett långt svar. I det ingick också en lösning på personaldimensioneringen.

Regeringen är överens om att målet ska uppnås stegvis. Antalet vårdanställda per klient ska ligga på 0,65 i april och sedan nå målet på 0,7 vårdanställda per klient i december nästa år.

FPA-ersättningen för privat vård minskar nästa år

Vänsterförbundet fick igenom sin knäckfråga med att finansieringen ska finnas kvar för att höja antalet vårdanställda nästa år. Finansieringen går på 128 miljoner euro.

Beslutet innebär att den ersättning som FPA betalar ut för privat vård minskar nästa år eftersom pengarna får personaldimensioneringen tas in den vägen.

Social- och hälsovårdsminister Aki Lindén sade som svar på oppositionens frågor att ett av de centrala målen för Marins regering har varit att förbättra kvaliteten på vården.

Marins regering har enligt Lindén satsat på finansiering för kommunerna. Coronapandemin ledde till att regeringen gav hälsovårdssektorn 2 miljarder extra finansiering både 2020 och 2021.

Han sade att regeringen också har satsat på lagförändringar såsom personaldimensioneringen och social- och hälsovårdsreformen.

Samlingspartiet och Sannfinländarna kräver regeringens avgång

Svaret var som väntat inte tillräckligt bra för oppositionen. Interpellationens första undertecknare Sari Sarkomaa (Saml) krävde regeringens avgång.

Sarkomaa fick uppbackning av partikamraten Paula Risikko och av Sannfinländaren Arja Juvonen. Kristdemokraternas Sari Tanus var inte heller nöjd med regeringens svar.

– Hela sjukvården är i en djup kris, sade Sari Sarkomaa.

Hon pratade om långa köer till jouren, kritiserade att välfärdsområdena tar över ansvaret för vården och sade att regeringen måste göra något åt att servicen blir allt sämre.

Riksdagen röstar på fredagen om regeringens förtroende.

Artikeln är i sin helhet uppdaterad 28.9 klockan 17.07 då debatten hade framskridit så långt att alla partier hade hållit sina gruppanföranden.