Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Få tyska reaktioner på Nord Stream-läckorna – förbundskansler Scholz har inte uttalat sig

Tysklands närings- och klimatminister Robert Habeck i kostym framför talstol.
Bildtext Tysklands ekonomiminister Robert Habeck intygar att den tyska energiförsörjningen inte berörs av de senaste dagarnas händelser i Östersjön.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Där gasläckorna vid de rysktyska Nord Stream-ledningarna har varit ett stort samtalsämne i länderna runt Östersjön har kommentarerna i Tyskland hittills varit rätt få. Man utgår visserligen från möjligt sabotage, men officiellt är man fåordig.

– Utredningarna är i gång och att spekulera kring orsakerna är uteslutet så länge vi inte har några resultat från utredningarna, säger Tysklands ekonomiminister Robert Habeck.

Han intygar samtidigt att den tyska energiförsörjningen inte berörs av de senaste dagarnas händelser i Östersjön.

Trots att gasledningarna går till Tyskland och trots att de har spelat en central roll i den, i och för sig misslyckade, tyska energipolitiken är det förvånansvärt få ledande politiker som nu har kommenterat det som har hänt.

Förbundskansler Olaf Scholz är visserligen i isolation på grund av ett positivt coronatest, men inte heller från honom har det kommit något uttalande kring gasläckorna.

”Kritisk infrastruktur är ett möjligt mål”

Kvarstår alltså enbart ekonomiministern som i nuläget vill lyfta fram säkerhetsaspekterna.

– I Tyskland och Europa är vi i en situation där kritisk infrastruktur, däribland energiförsörjningen, är ett möjligt mål. Det här gäller inte minst också våra kärnkraftverk, säger Habeck.

Samtidigt slår han nu också fast att det kommer att vara nödvändigt att låta två av Tysklands kvarvarande tre reaktorer producera el över vintern i stället för att som planerat köra ner dem vid årsskiftet.

– Att man kan skada vår infrastruktur var klart redan före gårdagen och det här är något som vi i månader har arbetat för att stoppa, fortsätter Habeck.

Gällande just de två gasledningarna skriver tidningen Der Spiegel att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA redan under sommaren hade varnat Tyskland för att ledningarna kan vara mål för en möjlig attack.

Där man på sociala medier nu söker möjliga sabotörer på vitt skilda håll, hänger den kanske slagkraftigaste kommentaren ändå ihop med det danska försvarets flygbild från en av gasläckorna i Östersjön.

20 år av tysk utrikes- och handelspolitik sammanfattad i en bild, konstaterar skribenten.