Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Samjouren vid Borgå sjukhus är nedläggningshotad – kan leda till att östnylänningar måste åka till Vanda för vård på kvällar och nätter

Uppdaterad 28.09.2022 20:42.
En rad tomma sjukhussängar på en öppen plats i ett sjukhus.
Bildtext En samjour betyder att man kan få akut vård oberoende dag och tid på dygnet. Den här servicen är nu hotad vid Borgå sjukhus.
Bild: Leo Gammals / Yle

Borgå sjukhus samjour kan läggas ner. Det är ett av förslagen nu när Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) ska spara 95 miljoner euro.

Samjouren vid Borgå sjukhus är hotad. En nedläggning av jouren finns med i en sparlista som HUS styrelse för sammanslutningen fick ta del av i måndags (19.9).

Förutom Borgå samjour är också samjouren vid Lojo sjukhus under lupp. Totalt ska sjukvårdsdistriktet skära ner kostnader på 95 miljoner euro.

Om förslaget godkänns blir Borgå ett dagssjukhus, bekräftar vd Matti Bergendahl vid HUS.

Förslaget är helt absurt, konstaterar SFP-politikern Mikaela Nylander, som leder styrelsen för Östra Nylands välfärdsområde.

Förslaget kommer ändå inte som en överraskning för henne. Vill man spara och göra ordentliga ingrepp vid Borgå sjukhus så är det jouren man ska gå åt, säger hon.

– Vi kommer under inga omständigheter att godkänna det här, betonar hon.

Sparar tre miljoner euro

Om samjouren läggs ner betyder det i praktiken att östnylänningar som behöver akut vård måste söka sig till andra sjukhus till exempel på kvällar och nätter.

Nylander antar att det för östnylänningar skulle betyda att åka till Pejas sjukhus i Vanda.

– Vi kan inte tänka oss en situation där man tar bort jouren och får ett dagssjukhus i ett växande område som redan har 100 000 invånare.

Bild på en byggnad som är upplyst i det omgivande mörkret. På en skylt står det jourpoliklinik.
Bildtext En växande region som Östnyland måste ha ett sjukhus med en samjour, anser Mikaela Nylander.
Bild: Yle/Mira Bäck

Enligt information på styrelsemötet i måndags skulle en nedläggning av samjouren i Borgå spara tre miljoner euro, säger Nylander. Hon tvivlar på att det stämmer.

Hon har tagit del av uträkningar som visar att om samjouren läggs ner behövs det 2,5 nya ambulanser för att sköta skjutsandet till exempelvis Pejas.

De nya ambulanserna skulle kosta 2,2 miljoner euro på årsnivå. Dessutom kommer det troligen att behövas investeringar i till exempel Pejas sjukhus, om jouren där ska börja ta emot östnylänningar som behöver akut vård.

Nedläggningen av samjouren i Borgå skulle alltså inte leda till besparingar, menar Nylander.

– Ett sådant Bemböleförfarande ska vi inte vara med om, att vi försämrar servicenivån och trygghetskänslan i hela regionen och så sparar vi ingenting? Nej tack, säger jag.

Krismöte på fredag

Nylander har i egenskap som styrelseordförande för Östra Nylands välfärdsområde kallat alla styrelse- och fullmäktigeordföranden plus kommun- och stadsdirektörerna i regionen till ett krismöte på fredag. På mötet ska man koordinera intressebevakningen för Östnylands del.

Nu gäller det att föra politiska diskussioner med styrelsemedlemmarna i HUS, som fattar beslut om hur sjukvårdsdistriktet ska spara.

Nylander lyfter fram behovet av en diskussion om vårdfinansieringen som helhet. Det är delvis välfärdsområdena som finansierar HUS, men eftersom områdena redan nu lider av ett underskott blir det svårt för dem att skjuta mera pengar till HUS.

Bara Östra Nylands välfärdsområde har just nu ett underskott på 30 miljoner euro nästa år.

Jag skulle önska att välfärdsområdet skulle få en lite bättre start än att man börjar med att nedmontera ett sjukhus som behövs i regionen

― Mikaela Nylander, SFP

Nylander har förstått att social- och hälsovårdsministeret funderar på att låta välfärdsområdena ha ett underskott i sin verksamhet till en början. Hon hoppas att det här skulle kunna gälla också HUS, eftersom Nyland och Helsingfors ser ut att förlora på vårdreformen.

Mikaela Nylander anser att det är bakvänt att HUS gör upp sparlistor innan politikerna har fått ett helheltsgrepp om budgeten. Hittills har budgeten för HUS bara presenterats i mycket stora drag, säger hon.

– Jag skulle önska att välfärdsområdet skulle få en lite bättre start än att man börjar med att nedmontera ett sjukhus som behövs i regionen.

Tidningen Östnyland var först med nyheten om att samjouren vid Borgå sjukhus är nedläggningshotad.

Artikeln uppdaterades 28.9.22 klockan 16.22. Delen om att Lojo bb skulle vara hotat har tagits bort. I sparlistan nämns inte specifikt Lojo bb.

Klockan 20.42 kompletterades artikeln med meningen om att vd:n för HUS bekräftar att Borgå sjukhus blir ett dagssjukhus om samjouren läggs ner.

Diskussion om artikeln