Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Många kilometer ska köras under första tävlingsdagen – Kalle Rovanperä tvingas putsa vägarna och pikar arrangören: ”Vet inte om det görs med flit”

Kalle Rovanperä.
Bild: HANNU RAINAMO

Kalle Rovanperä har en ny möjlighet att säkra titeln då Nya Zeelands VM-rally avgörs i helgen. Rovanperä behöver ta åtta poäng mer än Ott Tänak men uppgiften är svår och han inte har de yttre förhållandena på sin sida.

Det två senaste deltävlingarna har gått åt skogen för Kalle Rovanperä, men bordet är fortfarande dukat för den unge finländaren. I helgen får han en ny möjlighet att bli Finlands sjunde världsmästare i rally.

Rovanperä leder serien med 53 poäng före Ott Tänak och säkrar titeln om luckan ner till esten är 61 poäng efter söndagens sista specialsträcka.

Rallyt i Nya Zeeland körs på grusvägar och i form av VM-ledare är det Rovanperä som går ut först. Han tvingas med andra ord putsa vägarna och dessutom ska förarna avverka 158 kilometer av rallyts 276 under första dagen.

– Det är fina vägar att köra på, men fredagen är återigen lite dålig för oss. Jag vet inte om fredagar görs så här långa med flit. Allt löst grus ligger på de sträckor som körs under första dagen.

– Lördag och söndag är lite mer bekväma men å andra sidan är det inte så många kilometer där man kan plocka placeringar, säger Rovanperä till Yle Urheilu.

Kalle Rovanperä står vid sin bil.
Bild: Tomi Hänninen

Två svåra tävlingar bakom sig

Vägarna i Nya Zeeland har beskrivits som de bästa i världen och dessutom bjuder rallyt på ett fantastiskt landskap.

– Vägbotten är ganska hård och då man lägger grus på blir det ganska halt, säger Rovanperä som fyller 22 år på lördag.

För Rovanperä är det viktigt att bryta en negativ trend under veckoslutet. I tävlingen i Belgien körde han ur på grund av ett notfel och i Grekland smällde han in i ett träd.

– Vi ska hoppas att bilen har bra inställningar och att den är snabb och lätt att köra. Det påverkar vad man kan göra. På det sättet får man en bra känsla och start, säger han.

Rovanperä hade hoppats på regn under fredagens första specialsträckor, men enligt den senaste prognosen lär regnet dra in först på lördag.

– Inget verkar hjälpa oss, men så kan det vara ibland. De senaste tävlingarna har inte gått så bra men vi ska försöka trycka på under fredagen och få en bra tävling, säger han.

Yle sänder VM-rallyt i Nya Zeeland under helgen.