Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“Ryssland vill skrämma upp Europa” – läckan i Nord Stream-ledningarna kan få EU att höja sin beredskapsnivå i Östersjön

Mikael Wigell, forskningsdirektör vid Utrikespolitiska institutet FIIA.
Bildtext Utrikespolitiska institutets forskningsdirektör Mikael Wigell säger att det är sannolikt att Ryssland står bakom läckaget och att allt tyder på att Ryssland är desperat och känner sig alltmer trängd.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Enligt forskare Mikael Wigell tyder sabotaget mot Nord Stream-ledningarna på att Ryssland tar till allt desperatare metoder för att få igenom sina målsättningar i sitt anfallskrig mot Ukraina.

Mikael Wigell, forskningsdirektör vid det Utrikespolitiska institutet, säger så som många andra experter att det är sannolikt att det är Ryssland som står bakom läckaget.

Enligt Wigell sker sabotaget just nu eftersom Ryssland är oroad över västs starka stöd till Ukraina och över de framgångar som den ukrainska motoffensiven haft.

Allt tyder alltså på att Ryssland är desperat och känner sig alltmer trängd. Men samtidigt fungerar Ryssland rationellt, enligt Wigell.

– Det här sabotaget riktar sig i princip mot en gasledning som Ryssland själv äger, och inte mot exempelvis en norsk gasledning. Om det skulle ha gjort det så skulle det ha tvingat Nato till motåtgärder, eftersom Norge är ett Nato-land. Det här skulle i sin tur trappa upp konflikten mellan Ryssland och Nato, något som Ryssland försöker undvika.

Wigell menar att eftersom det går att tyda vad Ryssland vill uppnå med det här sabotaget, så har EU också möjlighet att kalibrera sina reaktioner så att man inte reagerar allt för starkt.

– Det gäller för att fortsätta stå enad och inte låta det här ta bort fokuset från kriget i Ukraina, kriget där är helt avgörande för allas vår framtid.

Enligt Wigell kommer EU nu att vara tvungna att höja sin beredskapsnivå i Östersjön för att skydda viktig infrastruktur där, men det finns ändå inte någon anledning till överdriven oro.

– Faktum är att Ryssland har nästan hela sin militära kapacitet bunden vid Ukraina, Ryssland har inga extra militära resurser att sätta in vid Östersjöområdet.

Karta som visar de tre läckagen i Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm
Bildtext De tre läckorna finns utanför den danska ön Bornholm.
Bild: Petter West / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

“Ryssland vill skrämma upp Europa”

Enligt Wigell trappar Ryssland nu upp konflikten mot Europa.

– Tidigare har Ryssland nämligen främst sysslat med hybridpåverkan, vilket innebär icke-militära metoder såsom disinformation, ekonomisk påverkan och att stötta radikala rörelser för att öka polariseringen i Europa.

– Men det här fallet handlar om sabotage, vilket räknas som en paramilitär taktik. Så Ryssland har nu övergått till en hybridoperation, vilket innebär att landet trappar upp sina åtgärder mot Europa. Men det är inte fråga om krig eller om fullständiga militära metoder mot något land.

Wigell säger att Ryssland med hjälp av läckaget försöker skrämma upp Europa genom att visa att man har kapacitet att göra sådana här operationer. Syftet är också att sätta en kil i Europa och försvaga EU:s sammanhållning kring sanktionerna mot landet.

– Nu gäller det för Europa att hålla ihop och fortsätta med sanktionerna, som haft väldigt bra effekt och som försvagar Rysslands ställning och kapacitet att i framtiden utföra sådana här operationer.

Gasläckan orsakar en stor bubba på vattenytan.
Bildtext Gasläckaget i Östersjön kan få motsatt effekt än Ryssland tänkte sig och öka enigheten om sanktionerna mot Ryssland inom EU.
Bild: Forsvaret, Danmark

Wigell säger att Ryssland tar en kalkylerad risk genom att ta till så här drastiska åtgärder och att det också kan få motsatt effekt än landet tänkt.

– Om det bli väldigt tydligt att Ryssland står bakom det här, kan det få viktiga aktörer såsom Tyskland att reagera häftigare. Det här kan innebära att man ger mer militärt stöd till Ukraina och att man ytterligare ökar på sanktionerna mot Ryssland.