Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rederi om Nord Stream-läckorna: ”Nu får våra fartyg ta en rejäl omväg runt det här området”

Gasläckan orsakar en stor bubba på vattenytan.
Bildtext Under måndagen konstaterades ett läckage på Nord Stream-ledningarna som går längs med Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland. Läckan uppdagades nära den danska ön Bornholm.
Bild: Forsvaret, Danmark

Rederiet Langh Ship med huvudkontor i Pikis i S:t Karins följer noga med det senaste kring läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

Allt fler experter anser nu att läckorna som inträffade i måndags utanför den danska ön Bornholm är orsakade av sabotage. En säkerhetszon har etablerats runt platserna.

– Världspolitiskt är det mycket oroväckande om det rör sig om sabotage, säger Laura Langh-Lagerlöf som är vd för Langh Ship vars fartyg varje vecka passerar området.

Langh-Lagerlöf beskriver Nord Stream-läckorna som både överraskande och skrämmande.

– Inte hade vi kunnat tänka oss att det skulle ske något sådant här i dessa vatten. Vi har två-tre fartyg som trafikerar mellan norra Finland och Nederländerna. Våra fartyg passerar Bornholm flera gånger i veckan. Så nu får fartygen ta en rejäl omväg runt det här området.

Karta som visar de tre läckagen i Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm
Bildtext Gasläckorna upptäcktes utanför ön Bornholm i måndags.
Bild: Petter West / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Kan hålla normala tidtabeller

I det stora hela påverkar situationen inte rederiets verksamhet så mycket, säger Langh-Lagerlöf.

– Lite längre blir sjövägen från Finland till Centraleuropa, men nog ska vi kunna hålla nästan normala tidtabeller fast vi kör en lite längre rutt och undviker det här området.

Enligt Langh-Lagerlöf har Transport- och kommunikationsverket Traficom bett rederiet att följa de anvisningar som kommer från de svenska och danska sjöfartsmyndigheterna som har den senaste informationen om läget.