Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!

Kröning av Finlands lucia 2021, Tilde Polviander, i Domkyrkan i Helsingfors.
Bild: Bild: Yle / Marcus Rosenlund

Känner du den perfekta luciakandidaten? Eller vill du själv ställa upp i luciavalet? Uppropet efter luciakandidater är igång och pågår fram till söndagen den 16 oktober.

Du kan nominera en luciakandidat på Folkhälsans webbplats för Finlands lucia .

För att kunna nomineras som luciakandidat bör man uppfylla vissa krav: personen i fråga ska ha fyllt 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och kunna sjunga. Det behövs också en rekommendation av någon närstående, samt ett foto och en ljudfil med valfri sång.

Det är också viktigt att personen som anmäls har möjlighet att delta i de tios dag onsdagen den 26 oktober i Helsingfors när alla luciakandidater träffas. Luciauppdraget inleds i början av december och pågår till mitten av januari.

Att nominera en luciakandidat

Ifall man själv vill ställa upp som kandidat går det bra att nominera sig själv. Annars kan man också nominera en person som man anser är lämplig som Finlands lucia, men då måste man ha fått kandidatens medgivande.

Lucia är en symbol för ljus och glädje och en frontfigur för luciainsamlingen som arrangeras till förmån för utsatta barnfamiljer.

Under uppdragstiden gör Finlands lucia och tärnorna i Luciakören i vanliga fall omkring hundra olika besök på sjukhus, daghem, äldreboenden och fester. Till följd av coronapandemin görs eventuellt en del av uppdragen i år igen virtuellt eller på andra hälsosäkra sätt.

Luciainsamlingen hjälper utsatta barnfamiljer

Precis som under de senaste åren kommer medlen i årets luciainsamling att användas till förmån för barnfamiljer som har det svårt i vardagen. I fjol inbringade insamlingen hela 174 700 euro.

Det finns många orsaker till att barnfamiljer kan ha det svårt i vardagen. Bland annat sjukdom, fattigdom eller brist på närstående stödjande relationer är vanliga orsaker till att föräldrar blir utmattade och behöver extra hjälp, och då är luciainsamlingen till stor nytta.

Luciainsamlingen pågår till slutet av januari 2023.

Vill du vara tärna och sjunga i Luciakören?

Luciakören är också en viktig del av luciauppdraget. Måndagen den 24.10 kl. 15.00 ordnas det en öppen insjungning för de som vill vara med i Luciakören. Platsen är Folkhälsan på Topeliusgatan 20 i Helsingfors och Luciakören leds av Jannike Sandström.

– Ingen förhandsanmälan behövs, man får komma som man är, säger körledare Jannike Sandström. Däremot ska koristerna vara minst 16 år gamla och kunna sjunga i stämmor.

Hon påpekar också att Luciakören tar rätt mycket tid. Det övas intensivt under senhösten.

– Vi övar varje måndag, enstaka torsdagar och flera helger. Men att vara med i Luciakören är en härlig gemenskap och en upplevelse man bär med sig länge, konstaterar Jannike Sandström.

Finlands lucia väljs i november

Luciavalet inleds söndagen den 30 oktober. Sista röstningsdagen är onsdagen den 23 november.

Luciamorgonen firar vi 13 december i Yle Fem, Yle Vega och på Yle Arenan.

Finlands lucia kröns på luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka i Yle Fem och på Yle Arenan.

De bägge sändningarna görs i samarbete med Folkhälsan.