Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Betty Fvck är den internationellt kända dragartisten som doktorerar vid Hanken: ”En man i läppstift är politisk i sig”

En person klädd i vit pärlkorsett och vit fjäderhuvudbonad.
Bildtext Nu på måndag får vi träffa en av Finlands främsta dragqueens, Betty Fvck, i Efter Nio. I programmet ger hon Janne Grönroos en oförglömlig dragformation.
Bild: Elena Gerber

Betty Fvck är normbrytande och vågad, hennes dragshows säljer slut och hon hyllas av sin fans. Men under fjädrarna och glittret finns Phuong Dao – den tillbakadragna Hankeiten som helst inte gör ett nummer av sig själv.

Helt vanlig, lite tråkig, very low-key. Det är i sådana ordalag som Betty Fvck beskriver sitt civila jag, Phuong Dao.

– Jag vill bara gå till jobbet, göra mitt bästa där och gå hem igen.

Jobbet finns på Hanken, där Dao doktorerar i marknadsföring. Dao brukade inte berätta för sina kollegor om att han vid sidan av sitt dagsjobb uppträder som den färgsprakande Betty Fvck, en av Finlands internationellt mest kända dragartister.

Dao kallar Betty för sitt alter ego, sitt andra jag. Vi kommer överens om att använda pronomen hon för Betty och han för Dao.

En person tittar in i en spegel och kammar sina ögonbryn.
Bildtext Phuong Dao har lärt sig att skilja på sitt civila jag och sitt alter ego, Betty Fvck. ”Det har gjort mig mer bekväm med den jag är, det ger mig balans.”
Bild: Parad Media

– Betty är gränsöverskridande och vågad, hon tar risker och gör revolt mot samhällets normer.

Framför allt är Betty en kanal för Dao att uttrycka sin konstnärlighet och gå utanför sin egen bekvämlighetszon. Men det är också ett sätt att förändra världen.

– För mig är drag en väldigt frispråkig plattform för att göra skillnad i världen. En man i läppstift är politisk i sig. Då en man sminkar sig kan han ge uttryck för sin identitet, sina tankar eller sin stil.

Vad är drag?

Höll låg profil på Hanken

Men på Hanken ville Betty Fvck inte göra något större nummer av sina framgångar som dragartist.

– Jag berättade aldrig för någon på Hanken att jag är en dragqueen. Jag ville hålla låg profil.

Det gick bra att ligga lågt fram tills i våras. Tillsammans med Yle X3M begav sig Betty ut på den omtvistade skolturnén ”Klimax”. Plötsligt fanns hon på den finlandssvenska radarn.

En person tittar in i spegeln och sminkar sig.
Bildtext Dragkulturen i Helsingfors är liten jämfört med Berlin och New York, men den finska arbetskulturen är pålitligare. ”Jag litar på samhället och älskar fansen. Jag vill fortsätta hjälpa lokala artister och jobba för drag scenen här.
Bild: Parad Media

– Sedan gjorde jag en intervju med HBL om ”Sex & Sånt”. Och en vacker dag fick jag mejl från en kollega på marknadsföringsavdelningen som skrev ”Hello Betty”, berättar Dao med ett skratt.

Till en början blev Dao lite osäker då kollegorna i Hanken fick veta om karriären som dragartist. Men kollegornas reaktioner har hittills varit väldigt positiva.

I Finland känner jag mig trygg att göra min konst

― Betty Fvck

– De är glada att se den här sidan av mig. Jag har fått tala inför studeranden på Hanken, jag har presenterats på skolans Instagram och om några veckor deltar jag i en skolpanel för att prata om genus, sexualitet och jämlikhet.

Men i slutändan är Betty varken en talare eller en debattör – hon är en konstnär. Därför känns den nya rollen i skolan främmande och överväldigande.

– Men det är för ett gott ändamål. Jag hoppas att de studerande kan känna igen sig hos mig eller lära sig något av mig.

Stunden som förändrade allt

Phuong Dao är född och uppvuxen i Vietnam, men kom till Finland för att studera år 2010. För sina närstående i Vietnam har Dao inte berättat om sitt alter ego Betty Fvck.

De skulle nog tycka att jag är ett freak, säger han.

– I Vietnam associeras drag med att vara trans. Det är den främsta missuppfattningen. Men drag är en konstform. I Finland känner jag mig trygg att göra min konst.

En person klädd i vit fjäderhuvudbonad.
Bildtext ”Drag har lärt mig att man och kvinna är två poler av ett spektrum. I mellan kan finnas mycket annat. Jag blir mer självsäker då jag kan klä mig som jag vill.”
Bild: Elena Gerber

Dao upptäckte dragkulturen för cirka tio år sedan då han såg RuPaul’s Drag Race, dokusåpan där dragartister tävlar i olika utmaningar, till exempel i dräktdesign, dans och standup. På den tiden fanns det knappt någon dragkultur i Finland.

Men sedan flyttade Dao till New York. Året var 2015 då han såg dragartisten Viola Chachi, en av stjärnorna i Ru Paul’s Drag Race, uppträda sången Slice of Heaven.

– Klubben var helt packad, men jag lyckades komma nära scenen. Jag tittade upp mot henne, beundrade hur vacker och talangfull hon var, dessutom dansade hon burlesk. I den stunden tänkte jag att jag vill vara som hon.

Den här stunden förändrade Betty Fvcks liv. Och Betty Fvck hoppas att hon genom sina uppträdanden kan förändra någon annans liv.

– Jag tror att det alltid finns minst en person i publiken som upplever en stund som kan förändra deras liv för alltid. Därför tror jag att mina shows kan vara väldigt betydelsefulla. Särskilt för hbtqia+personer.

Se Betty Fvck förvandla Janne Grönroos till en dragqueen i Efter Nio på måndag den 3 oktober klockan 21 i Yle Fem och på Arenan.

Lisa Nilssons många ansikten - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterad 3.10.2022 klockan 12.03: X3M:s omtvistade skolturné hette Klimax, inte Sex & Sånt som det tidigare stod.