Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den brittiska ekonomin vinglar från kris till kris – på onsdagen ingrep centralbanken med ett löfte om omfattande stödköp av statsobligationer

Bank of England
Bildtext I över 300 år har Bank of England funnits på Threadneedle Street i Londons city.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Bank of England försöker skapa lugn i det kaos som har uppstått efter den brittiska regeringens planer på omfattande skattelättnader. Pundets värde sjunker och Internationella valutafonden ser inte med blida ögon på utvecklingen.

Den brittiska centralbanken Bank of England är politiskt oberoende av regeringen men försöker lugna marknadskrafterna efter finansminister Kwasi Kwartengs planer på omfattande skattelättnader. Men det är helt möjligt att det brittiska pundets värde sjunker under dollarns värde och på onsdagen hann Internationella valutafonden IMF gå ut med en kritisk kommentar.

IMF konstaterar att den brittiska regeringens planer sannolikt bidrar till ökad ojämlikhet i samhället och konstaterar att budgeten som ska presenteras den 23 november ”erbjuder ett snart tillfälle för den brittiska regeringen att överväga sätt att erbjuda stöd som är mer riktade och se över skatteplanerna, i synnerhet de delar som gagnar höginkomsttagare”.

Skattelättnader finansieras med lån

Kwartengs skattelättnader befaras förvärra inflationen, i synnerhet som skattelättnaderna ska finansieras med lån.

Det har fått kreditvärderingsinstitutet Moody's att yttra sig. För kreditklassificering är lånefinansierade skattelättnader något negativt, konstaterade institutet, även om det tillsvidare inte har ändrat Storbritanniens kreditvärdering.

Inflationen i Storbritannien ligger kring 10 procent och kan stiga upp till 13 procent, bedömer Bank of England.

Stigande räntor

Centralbanken har redan tidigare meddelat att den ”inte tvekar” att höja styrräntorna för att skydda pundet och få bukt på inflationen. Brittiska BBC uppger att vissa ekonomer förutspår att den brittiska styrräntan kan komma att stiga från nuvarande 2,25 procent till 5,8 procent i vår.

För att bidra till ”ordning på marknaden” har Bank of England på onsdagen meddelat att man kommer att köpa statsobligationer ”i brådskande takt”. Obligationsköpen kommer att vara ”tidsbegränsade” men genomföras i ”den omfattning som krävs” för att lindra paniken bland investerare.

Investerare hade krävt höga räntor för att köpa brittiska statsobligationer och genom sitt agerande fick centralbankerna den väntade avkastningen av obligationerna att sjunka.

Prekärt läge

– Det här visar att Bank of England gör allt den kan för att förhindra en finanskris och att det fungerar. Det är i sig välkommet, men att det behövde göras över huvud taget visar att marknaden i Storbritannien är i ett prekärt läge, konstaterar Paul Dales, chefsekonom på Capital Economics till BBC.

– Det är ingen jätteöverraskning om ett nytt problem på finansmarknaden uppstår inom kort.

Källor: BBC, The Telegraph