Husbolagen i Östnyland får räkna med en betydande höjning av vederlaget till följd av stigande elpriser
Ännu har husbolagen inte börjat kalla till extrainsatta bolagsstämmor för att höja vederlaget, men en höjning är att räkna med till våren. Det säger de östnyländska disponenter vi har talat med.
– Vi i styrelsen har pratat om det och nog ser jag det nästan som ett måste att på våren höja bolagsvederlaget. Men inte nu ännu under hösten, säger Peter Salminen som är ordförande för husbolaget Parkgatan 5 i Lovisa.
Han konstaterar också att styrelsen har mandat att lyfta extra vederlag ifall det blir kris, men inte heller det ligger på bordet ännu i det här skedet.
De stigande elpriserna slår inte hårt endast mot småhusägare utan också mot flerfamiljshus. Den enskilda invånaren styr förstås lampor och duschintervaller i sin lägenhet, men husbolaget styr bland annat uppvärmningen och belysningen i de gemensamma rummen.
– Inte känner jag direkt oro ännu för läget. Men förstås följer jag med ekonomin, utgifterna och världsläget – kanske lite mera noga än tidigare, säger Salminen.
Per-Henrik Winquist är disponent i Lovisa och säger att inga av de husbolag som han sköter om har planer på extra bolagsstämmor.
– Men till våren blir det en höjning av vederlagen. Exakt hur mycket är svårt att säga ännu, men en avsevärd höjning kan alla räkna med, säger Winquist.
Han räknar upp att allt från värmekostnader till elkostnader och försäkring har stigit. Men det är farligt att spekulera i hur stora höjningar vi talar om.
– Det kommer att vara fast i bolaget: hurudant värmesystem de har, hur mycket el de använder och i hurudant skick huset annars är. Men inflationen är kring sju procent, augustis index för husbolag kan vara upp till 13 procent – så jag tror vi pratar om en höjning på 5–10 procent, säger Winquist.
Winquist berättar att husbolagens styrelser har bett servicefirmorna att sänka temperaturerna i allmänna utrymmen som pannrum och lager.
Martin Lydman är disponent för ungefär 30 husbolag i Borgå och Sibbo och också han räknar upp en del sparåtgärder som kan göras redan nu.
– Det är bra att kolla om man kan ställa lite på värmeslingor, ventilationspumpar och belysningen. Vilken tid slår utelampan på? Hur länge lyser lamporna i trapphusen?
Han påminner ändå att det är viktigt att husbolagen inte tar till skadliga åtgärder i sin spariver. Stänger man av den gemensamma bastun för snabbt kanske den inte hinner torka upp, och sänker man temperaturen för mycket i källaren kan det bildas fukt.
Inte heller på hans område har det ännu varit prat om att kalla till extrainsatta bolagsstämmor, men också han är säker på att en betydande höjning av vederlaget är på väg.
– Flera husbolag tyckte redan i våras att vi skulle höja med mera än det normala och i det här fallet betalar det sig tillbaka. Det har en lugnande effekt och ger en buffert, säger Lydman.
Tillbaka till Peter Salminen som är ordförande för ett husbolag. Han ser rationellt på situationen.
– Det här är sådant som ingår om du äger aktier i ett husbolag, då är man med och delar på kostnaderna solidariskt. Det är klart att man inte vill betala för mycket men bolaget måste gå runt.