Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Glöm inte bort Ukraina, sabotaget sammanföll med fuskomröstningarna” – ministrar talar om ”statlig aktör” bakom Nord Stream-läckorna

Presskonferens med fyra ministrar i Marins regering. Från vänster: utrikesminister Pekka Haavisto, statsminister Sanna Marin, försvarsminister Antti Kaikkonen och inrikesminister Krista Mikkonen.
Bildtext Ministrarna uppradade för presskonferens om säkerhetsläget efter Nord Stream-sabotaget. Längst till höger står inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna).
Bild: Antti Yrjönen/Lehtikuva

Det mest dramatiska som hände på onsdagens presskonferens om säkerhetsläget efter Nord Stream-sabotaget var att inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) svimmade. Men det gjorde hon efter att hon hade sagt att det var lugnt vid östgränsen och efteråt twittrade hon att hon mår bra.

Före det hade statsminister Sanna Marin (SDP) hunnit säga att hon under dagen har varit i kontakt med Sveriges statminister Magdalena Andersson och Danmarks statsminister Mette Frederiksen med anledning av läckorna i Nord Stream-gasledningarna.

Statsminister Sanna Marin (SDP) på en presskonferens. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) syns i förgrunden.
Bildtext Vi ska inte vara blåögda, säger statsminister Sanna Marin (SDP).
Bild: Antti Yrjönen/Lehtikuva

– Jag berättade för mina kolleger att Finland är redo att erbjuda all det stöd och all den hjälp som behövs för att reda ut situationen, sa hon.

– Explosionerna i Nord Stream-gasledningarna har enligt all tillgänglig information varit avsiktliga, sa statsministern efter att hennes kollegor i Sverige och Danmark har sagt samma sak.

Vi ska varken vara blåögda eller ge rädslan plats, konstaterade Sanna Marin och försäkrade att myndigheterna noga följer med vad som händer vid våra gränser och i våra territorialvatten.

En stat bakom en större terrorplan

Ändå tecknade ministrarna en tydlig bild av vad statsmakten verkar tro har hänt med gasledningarna i södra Östersjön.

Utan att ta ordet terrorism i sin mun sa Marin att sabotaget mot ledningarna kan vara ett led i en större plan att ”destabilisera läget” i Östersjöområdet och för att ”skapa rädsla i Europa”.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) talar på en presskonferens.
Bildtext Skadegörelsens omfattning tyder på en statlig aktör, anser utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Bild: Antti Yrjönen/Lehtikuva

Enligt utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) måste aktören som ligger bakom dådet vara en stat.

– Det är endast en statlig aktör som kan utföra sabotage på den här nivån, så omfattande är skadegörelsen, sa Haavisto på onsdagen.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) gav följande pusselbit:

– Explosionerna inträffade samtidigt som de så kallade folkomröstningarna i östra och södra Ukraina, påpekade han.

Försvarsminister Antti Kaikkonen talar på en presskonferens.
Bildtext Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) vill rikta blickarna tillbaka på läget i Ukraina.
Bild: Antti Yrjönen/Lehtikuva

– Det ser ut som om man stick i stäv mot internationell rätt inom en nära framtid skulle försöka införliva de här områdena i Ryssland. Det ser jag som en risk för ytterligare eskalering i Ukraina, konstaterade Antti Kaikkonen.

– Trots att gasledningar exploderade så ska vi inte glömma Ukraina för ett ögonblick.

Se hela presskonferensen i efterhand här.

Mikael Wigell, forskningsdirektör vid Utrikespolitiska institutet FIIA.

“Ryssland vill skrämma upp Europa” – läckan i Nord Stream-ledningarna kan få EU att höja sin beredskapsnivå i Östersjön

Enligt forskare Mikael Wigell tyder sabotaget mot Nord Stream-ledningarna på att Ryssland tar till allt desperatare metoder för att få igenom sina målsättningar i sitt anfallskrig mot Ukraina.