Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KuPS pressade österrikiska klubben på bortaplan – missar Champions League efter sent baklängesmål i förlängningen

Uppdaterad 28.09.2022 23:21.
Zver avgjorde och krossade drömmen om Champions League för KuPS - Spela upp på Arenan

KuPS gjorde det mesta rätt men tvingades bita i det sura äpplet i kvalet till Champions League. Mateja Zvers volley i 118:e minuten krossade drömmen om en plats fotbollens finrum.

Den här säsongen kommer damernas Champions League för första gången att ha ett regelrätt gruppspel. Dessvärre blir det utan finländskt deltagande.

KuPS gav allt man hade i returen mot St. Pölten men tvingades ge sig. Matchen gick till förlängning och det avgörande målet av Mateja Zver kom då två minuter återstod att spela.

Därmed är det St. Pölten som avancerar till gruppspelet medan KuPS för ta nya tag nästa år.

– Förlängningen var en överlevnadskamp om att nå ett straffavgörande. Det var en spelare som avgjorde för dem i den här matchen, säger KuPS-tränaren Ollipekka Ojala till Yle efter matchen.

Uppförsbacke direkt

Oddsen var inte på Kuopiolagets sida inför matchen. Laget kom till Österrike utan sina vassaste anfallare Lavdije Begolli och Gentjana Rochi, och dessutom var man piskat att göra mål efter 0–1 på hemmaplan förra veckan.

Uppförsbacken blev dessutom brantare då St. Pölten tog ledningen redan i sjätte minuten. Mateja Zver knorrade in bollen bakom Fanny Söderström.

Hemmalagets ledningsmål var snyggt men kvitteringen av KuPS gick heller inte av för hackor. Anni Hartikainen vinklade in bollen från straffområdesgränsen i den 28:e minuten.

KuPSin tasoitusmaali - Spela upp på Arenan

Det målet gav KuPS luft under vingarna och tre minuter senare tog laget ledningen. Anni-Maija Kauppila spelade in bollen i straffområdet och Aino Kröger tryckte in 2–1.

– Vi spelade otroligt bra i första halvlek, säger Ojala.

Kröger maali - Spela upp på Arenan

Bra chans för Kröger i förlängningen

Båda lagen hade en del chanser efter paus men en mållös andra halvlek gjorde att matchen gick till förlängning med totalresultatet 2–2.

I första förlängningskvarten hade Kröger ett tungt skott som hemmamålvakten Carina Schlüter räddade. Matchen såg sedan ut att gå till straffar men då två minuter återstod att spela kom kallduschen för Kuopiodamerna.

Zver drog till på volley och bollen gick via stolpen och in i mål. I samma sekund dog också drömmen om Champions League för KuPS.

– Alla vill göra det här på nytt. Det här bidrar till att spelarna jobbar ännu hårdare i vinter. Vi vill lyckas i Europa och vi blir hungriga. Nästa år vill vi vara det laget som jublar, säger Ojala.

Resultat:

St. Pölten–KuPS 2–2 (1–2) efter förlängning
6´ 1–0 Mateja Zver
28´ 1–1 Ainni Hartikainen
31´ 1–2 Aino Kröger
118´ 2–2 Mateja Zver

St. Pölten vidare till Champions League efter sammanlagt 3–2