Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs gamla rådgivning kan bli bostäder

Från 2022
I förgrunden en parkeringsförbudsskylt, i bakgrunden bilar och ett vitt gammalt trähus.
Bildtext Rådgivningen har flyttat från Ystadsgården som kanske blir bostäder istället. Arkivbild.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Raseborg vill göra den gamla rådgivningen i Ekenäs, Ystadsgården, till bostadshus.

För det krävs ändå en detaljplaneändring eftersom byggnaden finns på en tomt för allmänna byggnader. Den gällande planen är från 1952.

Staden äger området och ändringen ingår i stadens planläggningsprogram så det krävs inget separat beslut från stadsstyrelsen.

Området omfattar förutom Ystadsgården även parkområdet intill där planen är att göra det möjligt att bygga radhuslängor.

Ystadsgården har fungerat som mödra- och barnrådgivning fram tills i år när verksamheten flyttade till Raseborgsvägen 5.

Ystadsgården byggdes i slutet av 1940-talet. Den är ritad av arkitekt Anna-Liisa Stigell. Namnet kommer från Ekenäs vänort Ystad i Sverige, som genom gåvomedel bidrog till att Ystadsgården byggdes efter kriget.

Det är också sannolikt att byggnaden måste skyddas i någon grad.

Planläggningsnämnden beslutade på sitt möte på onsdagen (28.9) anhängiggöra detaljplaneändringen för Ystadsgården. Det innebär i praktiken att planlägggningen kör igång.

Skissen kommer att vara framlagda för allmänheten på stadens webbplats och vid planläggningsenheten i stadshuset. Även intressenter, stadsstyrelsen och Närings-, trafik- och miljöcentralen ska höras.

Diskussion om artikeln