Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors universitet ovanligt namn på metrostation

Från 2015
Helsingfors universitet.
Bildtext Helsingfors universitet heter stationen som åren 1995 till 2015 hette Kajsaniemi.
Bild: Yle/Hanna Nordenswan

I Helsingfors ville namnkommittén inte byta namn på metrostationen Kajsaniemi till Helsingfors universitet. Nu vill politiker byta tillbaka, men stadens namnplanerare tror det kan bli en dyr historia.

Metrostationen i Kajsaniemi bytte i januari namn till Helsingfors universitet, nu föreslår Henrik Nyholm (VF) att namnet ska bytas tillbaka.

Namnplanerare Johanna Lehtonen tycker Kajsaniemi var ett bra namn, men konstaterar att det blir dyrt för staden om namnet ska bytas ut igen.

- Det är skyltar, kartor och utrop och allt möjligt som måste ändras och jag tror att det kommer att väga i den här diskussionen.

- Men jag tror inte att Helsingfors universitet blivit så etablerat som Kajsaniemi var tidigare. Jag tror att många fortfarande talar om Kajsaniemi när de talar om den metrostationen, säger namnplanerare Johanna Lehtonen på Helsingfors stad.

Kan bli livlig diskussion i namnkommittén

Henrik Nyholm (VF) har lämnat in en motion i namnfrågan till Helsingfors stadsfullmäktige. Tjugo fullmäktigeledamöter har undertecknat motionen som ska behandlas av stadsstyrelsen och namnkommittén.

Johanna Lehtonen fungerar som sekreterare i namnkommittén. Kommittén ger sitt utlåtande i namnfrågan, sedan är det upp till politikerna att fatta beslut i saken.

- Det blir säkert livlig diskussion eftersom inte namnkommittén understödde det tidigare namnbytet. Namnkommittén sade nej men politikerna i stadsstyrelsen bestämde på annat sätt.

- Jag tycker att det gamla namnet var ett bra namn. Personligen skulle jag vilja ha det tillbaka men jag tror inte att det kommer att ske, säger Johanna Lehtonen.

De flesta metrostationerna får namn efter stadsdelen

Det ursprungliga namnet Kajsaniemi härstammar från krögare Catharina "Cajsa" Wahllund (1771-1843), som grundade restaurang Kajsaniemi i området år 1837.

- Stationsnamn är oftast ortnamn som existerar på området, om man ser på kartan. Drumsö, Gräsviken, Kampen, Sörnäs, Hagnäs – alla är kända ortnamn som finns på kartan.

- Det enda undantaget är Järnvägstorget som ligger mycket centralt, egentligen ligger det i stadsdelen Gloet. Namnet Helsingfors universitet är mycket annorlunda än de andra stationsnamnen, säger namnplanerare Johanna Lehtonen.

Metrostationen fick namnet Helsingfors universitet i samband med universitetets 375-årsdag. Beslutet bakom namnbytet togs av stadsstyrelsen i april 2014.

I Esbo har metrostationen i Otnäs döpts efter Aalto-universitetet.