Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan två miljoner utan el i Florida – Ian är en av de värsta orkanerna i USA någonsin

Uppdaterad 29.09.2022 06:42.

1,9 miljoner människor är utan el i den amerikanska delstaten Florida, efter orkanen Ians framfart. Ian klassades som en orkan av kategori fyra när den drog in över Florida på onsdagen i en hastighet på 240 kilometer i timmen.

Orkanen har nu minskat i styrka och därför degraderats till en kategori två på en femstegsskala.

Det värsta är ändå inte över i hela Florida. Uppemot 60 centimeter regn kan komma att falla i en del områden och man varnar för översvämningar i delstaten.

Borgmästaren i Tampa varnade sent på onsdag kväll för att de kommande 24 timmarna skulle bli de mest farliga.

Floridalaiset katselevat tyhjiä hyllyjä kaupassa.
Bildtext Invånare i delstaten uppmanades inför orkanen att bunkra upp med mat och vatten och att stanna hemma.
Bild: Ricardo Arduengo / AFP

– Det värsta skyfallet och de hårdaste vindarna kommer att slå mot oss vid åttatiden på kvällen och fortsätta hela natten, sa borgmästare Jane Castor.

Ian är en av de värsta orkanerna i USA:s historia och enligt Floridas guvernör Ron DeSantis den värsta orkanen som delstaten någonsin upplevt.

20 migranter saknas

Enligt amerikanska myndigheter saknas 20 kubanska migranter vars båt sjönk i närheten av Floridas kust på onsdagen. Den amerikanska kustbevakningen inledde en räddningsoperation men hittade bara tre överlevande ungefär två kilometer utanför Key West.

Man fortsätter ändå leta efter de försvunna 20 från luften. Det finns ännu inga andra rapporter om dödsfall i Florida i samband med orkanen.

På bilder kan man redan nu se att byggnader förstörts och att träd fallit, men det är ändå oklart hur omfattande skadorna är. Tampapolisen uppmanade folk att fortfarande stanna hemma, eftersom det kan vara farligt att vara utomhus.

Det kommer att ta dagar innan man förstår vidden av förödelsen som Ian orsakat. Enligt Anthonio Reynes på det nationella orkancentret vet man ändå att följderna kommer att vara katastrofala.

Miljoner människor uppmanades att evakuera inför stormen, men trots det här finns det människor kvar i de värst drabbade områdena. Enligt guvernör Ron DeSantis har räddningsarbetare ännu inte kunnat nå alla de människorna.

Ett hus som förstörts i en orkan.
Bildtext I en del områden i delstaten har utegångsförbud utfärdats.
Bild: Yaroslav Sabitov/Shutterstock/All Over Press

Historisk storm enligt meteorologer

Ian orsakat farliga stormvågor på upp till nästan fyra meter. DeSantis varnade också för hårda åskväder och virvelvindar.

– Det här är en storm som vi kommer att tala om i många år framåt, det är en historisk händelse, säger Ken Graham som är chef för den nationella vädertjänsten.

I västra Florida har Ian också orsakat störningar i kommunikationerna, i en del kommuner slogs telefonservicen till det nationella nödnumret helt ut.

Hurrikaani Ianin lähestyessä Floridassa tehtiin valmisteluja 27. syyskuuta
Bildtext Stränderna i Florida är stängda tills vidare på grund av orkanen.
Bild: Cristobal Herrera / EPA-EFE/All Over Press

Åtminstone 26 andra delstater skickar hjälp till Florida, bland annat har Tennessee skickat 1 200 trupper ur nationalgardet till den katastrofdrabbade delstaten.

Ian har också orsakat stora störningar i flygtrafiken i USA. Omkring 2 000 flyg som skulle avgå på torsdagen har inhiberats.

Källa: Reuters, Politico, CNN, BBC, New York Times.