Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Awak Kuier tvingas välja mellan klubblagsspel i Europa och USA: "Helst skulle jag fortsätta spela i båda"

Awak Kuier
Bildtext Awak Kuier har hittills i sin proffskarriär spelat vintersäsongerna i Europa och om somrarna i Nordamerika.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Finländska stjärnan Awak Kuier är en av många toppspelare i basket som lirar på klubblagsnivå i både Europa och USA. Nu kan det bli stopp för detta arrangemang genom en regelförändring.

Awak Kuier har varit fullt sysslosatt under de senaste åren. Finlands främsta basketspelare på damsidan spelar vintertid i de europeiska toppserierna och under sommarmånaderna i nordamerikanska WNBA.

Nu har WNBA beslutar om en regelförändring, som tvingar till att välja någondera. Enligt den nya regeln skall WNBA-spelarna vara med i sina laguppställningar från början av försäsongen, då de europeiska serierna kör sina slutspel.

Kuier står inför valet under sommaren nästa år: hon kan inte spela i de europeiska serierna under säsongen 2023/24 ifall hon vill spela i Nordamerika sommaren 2024.

– Det bästa alternativet vore om jag kunde fortsätta spela i båda. Just nu skulle jag föredra Europa av dessa två, konstaterar 21-åriga Awak Kuier för Yle Urheilu.

Eftersom Kuier spelar med ett nykomlingskontrakt gäller den färska regeln henne efter en övergångsperiod.

För tillfället spelar hon för Dallas Wings i WNBA samt Ragusa i den italienska ligan och i Europacupen.

WNBA vill förstärka sin produkt

WNBA:s avsikt med regeländringen är att förstärka sina aktier i konkurrensen.

– Den här är en av de största tvistefrågorna mellan spelarna och ligaledningen. Faktum är att flera spelare åker utomlands. Det här beslutet kommer att påverka majoriteten av ligans spelare. Det kommer att bli intressant, sa amerikanska stjärnspelaren Breanna Stewart på WNBA:s webbplats.

Stewart har representerat Seattle Storm sedan 2016 och spelat för fyra utländska klubbar sedan dess.

Spel i Europa, Asien och Australien är vanligt och ibland kan spelare få bättre betalt utanför WNBA – exempelvis i Frankrike eller Turkiet. Enligt WNBA-kommisarie Cathy Engelbert vill man betala mera för sina spelare men inte hindra dem från spel utomlands.

– Vi vill att spelarna återvänder till sitt lag för att bygga upp den kemi som behövs för en vinnarkultur. Det är något ägarna verkligen har strävat till och jag stöder dem helhjärtat, säger Cathy Engelbert.

”Orättvist mot icke-amerikaner”

Belgiska Emma Meesseman har missat de två senaste WNBA-säsongerna på grund av spel i Europa. Hon förutspår att exempelvis den turkiska ligan där hon själv spelar i Fenerbache, kommer att förkorta sin säsong för att inte krocka med WNBA.

- Som europé tycker jag att regeln är orättvis mot icke-amerikanska spelare, säger Emma Meesseman för Just Women's Sports.