Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ung kvinna på elsparkcykel dog efter att ha blivit påkörd av buss i Åbo ifjol – åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff och böter för busschauffören

Trafikolycka
Bildtext Åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff för busschaufför som var inblandad i en olycka där en ung kvinna på elsparkcykel dog i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

För ett år sedan dog en ung kvinna på elsparkcykel efter en krock med en buss i en korsning i Åbo centrum. Busschauffören åtalas nu för grovt dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Egentliga Finlands tingsrätt började behandla fallet på torsdagen.

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff och böter för grovt dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten för busschauffören i olyckan.

Enligt åklagaren dog den unga kvinnan på elsparkcykel då hon tog sig över Nylandsgatans övergångsställe och bussen, som hade rött ljus, krockade med henne.

Olyckan hände i augusti ifjol. Fallet är enligt uppgift det första i Finland där en elsparkcykelförare har dött i en trafikolycka.

Enligt åklagaren har busschauffören gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten, eftersom han körde mot rött i en livlig korsning. Därutöver anser åklagaren att föraren har gjort sig skyldig till grovt dödsvållande, eftersom yrkesföraren i Åbo centrum-området försummade sin skyldighet att stanna.

Den åtalade bestrider åtalet om grovt dödsvållande. I förundersökningen har han sagt att han anser sig ha kört mot gult ljus.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Syyttäjä vaatii sakkoja ja ehdollista Suomen ensimmäisestä sähköpotkulautakuolemasta. Artikeln är översatt av Pontus Nyqvist.