Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaläget: Smittfallen har under hösten ökat en aning

Uppdaterad 29.09.2022 11:27.
coronavaccin
Bild: Petri Niemi / Yle

Sjukhusbelastningen har ökat.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerade under förmiddagen om coronaläget i Finland och internationellt.

Med på presskonferensen var Taneli Puumalainen, avdelningschef på SHM och sakkunnigläkare Anniina Virkku samt överläkare Tuija Leino på THL.

Liten ökning i Finland och Europa

Vid presskonferensen kom det fram att antalet smittfall har ökat både i Europa och i Finland. Ökningen är inte särskilt stor men Tuija Leino betonade att bara konstaterade fall registreras. Alla fall av covid-19 bekräftas ju inte med test.

Ju närmare vintern vi kommer desto fler fall av smitta kommer vi att få, säger hon.

De personer som behöver sjukvård för covid-19 är i dag allt äldre och svagare. På vårdhem för äldre fortsätter insatserna för att stoppa smittspridningen.

Var och en kan med sitt eget beteende minska spridningen av smitta. Vaccinerna skyddar mot allvarliga former av covid-19, men hindrar inte smittspridning.

Smittorisken kan minskas med god handhygien och genom att stanna hemma om man får luftvägssymptom.

63 procent av världens befolkning vaccinerad

Knappt 63 procent av världens befolkning har vaccinerats mot covid-19 men de regionala variationerna är stora.

I Finland har 57 procent av befolkningen över 65 år fått fyra doser vaccin.

Rekommendationerna har inte ändrats: 18-59 åringar som inte hör till någon riskgrupp ska ha tre vaccinationer, för 60-64 åringar gäller fyra doser.

Om man insjuknat i corona räknas det som en vaccindos.

Sjukhusbelastningen har ökat

Taneli Puumalainen konstaterade att belastningen på sjukhusen har ökat. Enligt uppgifter från i förrgår hade 749 patienter covid-19. Av dem var 340 patienter uttryckligen intagna för covid-19.

Samtidigt har nya läkemedel mot covid-19 har tagits i bruk. De här medicinerna borde sättas in så snart som möjligt särskilt för personer i riskgrupper, säger Puumalainen.

Han noterade att Världshälsoorganisationen WHO fortfarande rekommenderar ansiktsmask i lägen där trängsel inte kan undvikas. För riskgrupper är det här särskilt viktigt, säger han.