Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Ta vara på dahlians rotknölar på hösten – den här storfavoriten är ingen slit-och-släng-växt

Ta vara på dahlians rotknölar på hösten – den här storfavoriten är ingen slit-och-släng-växt - Spela upp på Arenan

Rotknölarna under jordytan kommer att vara skyddade en tid efter att frosten tagit dahlians blommor, men sedan är det dags att lyfta upp knölarna.

Att övervintra dahliaknölar är ett billigt sätt att få en fin blomsterprakt år efter år. Från en knöl, som på våren ryms i handflatan kan man få en dahlia på över en meter i diameter. Dahlior finns i många färger och former och blommar ända fram till frosten. Genom att ta vara på knölarna och förvara dem under vintern slipper du köpa nya på våren.

Uppgrävd dahliarotklump på grep
Bildtext Lossa rotklumpen försiktigt med en grep och skaka av den mesta jorden i rabatten.
Bild: Monica Storm / Yle

Använd stjälken som handtag

Grep är bästa verktyget när du försiktigt lyfter upp knölarna ur jorden. En spade kan göra större skada. Skär inte av stjälken innan knölarna är uppe ur jorden eftersom stjälken är bra att hålla i då knölen skall upp. Ta av stjälken så att 5-10 cm blir kvar. En längre stjälk ökar risken för mögelangrepp.

Rotknölar av dahlia med avklippta stjälkar ligger på tidningspapper
Bildtext Stjälkarna klipps av först efter att ha tjänstgjort som handtag.
Bild: Monica Storm / Yle

Stora knölar kan delas försiktigt antingen på hösten eller på våren. Från varje liten knöl kan det bli en ny maffig dahlia, så släng inte bort små delar av knölen som kanske lossnar. Avlägsna alla mjuka och dåliga knölar. Klipp bort sugrötterna eftersom de kan leda in fukt och mögel till knölarna. Knölarna bildar nya sugrötter på våren när knölarna vaknar.

Märk upp knölarna ordentligt med information om sort, höjd, färg och annat som kan vara till nytta då du skall plantera ut dahliorna på våren.

dahliaknölar med namn- och sortlappar fastknutna runt stjälkarna
Bildtext De märkta dahliaknölarna får torka en aning innan de sätts i förvaring.
Bild: Monica Storm / Yle

Förvara dahliaknölarna mörkt och svalt

Då knölarna är märkta och putsade lönar det sig att förvara dem några dagar i rumstemperatur. Det här gör att knölarna bildar ett tunt skal, ungefär som på en potatis och det kommer att skydda mot både eventuell torka och överflödig fukt.

Placera sedan knölarna i till exempel papperspåsar eller försiktigt inlindade i tidningspapper. Du kan också förvara dem i en öppen låda med sågspån eller annat luftigt material. Spån hjälper till att hålla knölarna torra och separerade från varandra så att risken för mögel minskar. Viktigt är alltså att knölarna inte rör vid varandra.

En optimal förvaringsplats för dahliaknölar är ett frostfritt utrymme där det är mörkt och svalt, cirka 4-6 grader. Det gör inget om det blir kvar lite jord runt knölarna. Jorden skyddar mot torka. Det kan vara bra att titta till knölarna någon gång under vintern och fukta dem lätt ifall man ser att de börjat torka.

I en fuktig källare är risken större att knölarna börjar mögla och då är det viktigt att man fått bort så mycket jord som möjligt.

Det går också att övervintra knölarna i jord i en kruka. Då är det viktigt att jorden inte är för våt. Eventuella mögelangrepp är svårare att upptäcka om knölen ligger i jord.

Rotknöl av dahlia med avklippta stjälkar
Bildtext Det kan vara svårare att hantera fuktbalansen för knölarna om man låter dem övervintra i kruka.
Bild: Monica Storm / Yle

Gör så här:

  1. Lyft upp knölarna försiktigt med grep och klipp ner stjälken till 5-10 cm.

  2. Putsa av överflödig jord och klipp bort sugrötter.

  3. Märk knölarna med sort, färg och höjd.

  4. Låt knölarna torka i rumstemperatur några dagar.

  5. Förvara svalt, mörkt och frostfritt. Optimal förvaringstemperatur är 4-6 grader.

  6. Titta till knölarna ibland för att kontrollera om de blivit angripna av mögel eller om de blivit för torra. Om knölarna känns alldeles för torra kan du spraya dem lätt med vatten.

Skrattande kvinna med mössa håller en dahliaplanta i famnen
Bildtext Lena Gillberg visar hur man tar vara på sina dahlior till nästa vår.
Bild: Monica Storm / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk