Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Politiker kallar till demonstration för vården i Västnyland: ”Vi måste tillsammans göra vår röst hörd”

Från 2022
Anita Westerholm.
Bildtext Lokalpolitikern Anita Westerholm (SFP) ordnar en demonstraton för vården i Västnyland på lördag, den 1 oktober. Demonstrationen ordnas klockan 13 på Rådhustorget i Ekenäs. Arkivbild.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Nu behövs diskussion mellan HUS och välfärdsområdena. Det är västnyländska politiker eniga om efter förslagen att till exempel dra in samjouren på Lojo sjukhus för att spara pengar. På lördag ordnas en demonstration i Ekenäs.

Vi måste tillsammans göra vår röst hörd och visa att vi har rätt till vård utanför huvudstadsregionen, säger Anita Westerholm (SFP) som är stadsstyrelsens ordförande i Raseborg. Hon är också invald i fullmäktige för Västra Nylands välfärdsområde.

Westerholm ordnar en demonstration på Rådhustorget i Ekenäs klockan 13 lördagen den 1 oktober.

Omfattande sparpaket

På måndag (3.10) ska styrelsen för HUS-sammanslutningen mötas för att diskutera sparförslagen. HUS vd Matti Bergendahl presenterar då besparingar där han föreslår att samjouren vid Lojo sjukhus upphör. Det sägs direkt inget om BB i Lojo, men förlossningarna kan inte fortsätta utan en samjour med olika specialistläkare.

  • I sparpaketet finns också traumajouren vid Lojo sjukhus och samjouren vid Borgå sjukhus.

  • Allmänläkarjouren och den avdelningsvård som finns vid Raseborgs sjukhus i Ekenäs föreslås omorganiseras ”i samarbete med Västra Nylands välfärdsområde”.

  • Dessutom föreslås till exempel att samjouren och jouravdelningen vid Malms sjukhus i Helsingfors upphör.

Inga enkla lösningar – diskussion behövs

Det finns ingen enkel lösning på hur man ska bli av med minuset på närmare 100 miljoner euro, konstaterar Anita Westerholm.

– HUS måste komma med andra alternativ, de här kan inte vara de enda.

Anita Westerholm (SFP) stiger upp på barrikaderna för att protestera mot HUS sparförslag

5:42

Anita Westerholm efterlyser en diskussion mellan HUS och välfärdsområdena i Nyland. Det samma gör Esbobon Karin Cederlöf (SFP). Hon är fullmäktigeledamot i Västra Nylands välfärdsområde och medlem i HUS nya styrelse som på måndag ska ta ställning till sparförslagen.

Socialdemokraternas Johan Kvarnström, riksdagsledamot från Raseborg, hoppas också se en bättre växelverkan mellan HUS och välfärdsområdena. Han anser dessutom att de föreslagna sparåtgärderna inte alls går att genomföra i praktiken.

– Så sent som i förra veckan styrdes föderskor från Jorvs sjukhus till Lojo eftersom det inte fanns plats på Jorv, säger Kvarnström.

Johan Kvarnström (SDP) om HUS sparförslag: Det går inte att förverkliga

7:01

Cederlöf hoppas på remiss

Karin Cederlöf säger inför måndagens styrelsemöte att hon inte vet vad de andra politiska grupperna anser om besparingarna.

– SFP:s tanke är att ärendet remitteras på måndag och att en diskussion inleds istället så vi kan trygga finansieringen och undvika besparingar.

Karin Cederlöf (SFP) om HUS sparförslag: Det är en katastrof för sjukvården i Nyland

3:40

Cederlöf säger att man nu ser att växelverkan mellan HUS och välfärdsområdena inte fungerar.

– Det är viktigt med en dialog och den finns ännu inte.

Västra Nylands välfärdsområde sköter social- och hälsovården i Esbo och hela övriga Västnyland från och med 1 januari. HUS har fortsättningsvis ansvar för den specialiserade sjukvården i hela Nyland men får framöver inte längre sina pengar av kommunerna utan av välfärdsområdena.