Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tusen burkar strömming från Borgå till Helsingfors – årets strömmingsmarknad kan bli den sista för Tillman från Pellinge

I en fiskehall på Pellinge förbereder Rikhard Tillman de sista strömmingsburkarna för Helsingfors strömmingsmarknad. Burkarna kan vara hans sista på marknaden, i alla fall på ett tag.

Det doftar gott av färsk fisk i fiskhallen där Rikhard Tillman står och med van hand rör om i en bunke. I kärlet har han blandat ihop den traditionella kräftströmmingen, som bland annat består av strömming, räkor, gräddfil och majonnäs.

Just den här strömmingen brukar gå bra åt på Helsingfors strömmingsmarknad. Den har också pappa Martin Tillman vunnit första pris med på marknaden.

Förberedelserna inför årets evenemang är på slutrakan. Burkarna med inlagd strömming är redan färdiga.

– Gräddfilsströmmingen görs sist då datumet är kortare på den, förklarar Rikhard Tillman medan han öser strömming i en plastburk.

Burken går vidare till Kent Lang, som är dagens hjälpreda i fiskhallen. Lang ska också hjälpa till med försäljningen.

Två leende män står och lägger en strömmingsblandning på burk i en fiskhall.
Bildtext Burkarna fyller inte sig själva. Här får Rikhard Tillman hjälp med kräftströmmingen av Kent Lang.
Bild: Malin Valtonen / Yle

– Det ska vara 280 gram i burken, men hellre lägger man mer än mindre, säger Tillman.

– Vikten kastade nyss med åtta gram på plus, så han är ganska duktig på det här, tillägger Kent Lang.

1 500 burkar och 300 limpor

Tillmans fisk har långa anor på strömmingsmarknaden. Rikhard Tillman uppskattar att pappa Martin inledde sin karriär på marknaden på 1970-talet. Själv har han varit med i fyra år och när pappan avled för tre år sedan tog han över hela verksamheten.

Totalt 1 500 burkar strömming och 300 skärgårdslimpor ska bjudas ut till hugade köpare i Helsingfors. Pappans recept på strömming har han bevarat medan han själv står bakom receptet på limpa.

Rikhard Tillman tittar in i kameran medan han står och fyller burkar med strömming i en fiskhall.
Bildtext Kräftströmmingen brukar gå bra åt. I år tas 600 burkar kräftströmming med till Strömmingsmarknaden.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Speciellt stressad ser han inte ut att vara, även om det bara är några dagar kvar innan marknaden börjar.

– Inte behöver man ta någon stress. Man får stå här på natten och laga och jobba, säger han lugnt och fortsätter ösa strömming i burkar.

Rikhard Tillman bullar upp med 1 500 burkar och 300 limpor inför Strömmingsmarknaden

5:30

Strömmingsmarknaden kan i år bli den sista för Tillmans fisk. De två senaste åren har varit tuffa och nu är fastigheten med bland annat rökeri och fiskhall såld. Såvitt Tillman och Lang vet så har den nya köparen inga planer på att fortsätta med fisktraditionerna.

Också båtarna är sålda. Därför är Tillmans strömming i år inte fiskad i vattnen kring Pellinge som den brukar vara.

Rikhard Tillman berättar att han sysslar med lite annat än fisk nuförtiden. Att vara fiskare har inte varit lätt de senaste åren och Tillman ser inte heller att yrket går mot någon ljusare framtid.

– Jag ser nog inte någon framtid för fiskeriet i Finland. Beror ju på hur mycket utgifter man har, men enligt mig så finns det ingen fortsättning för det.

Men något definitivt stopp för familjens långvariga fisktraditioner sätter han inte.

– Vi får se, nog kan det hända att jag fortsätter om något år men nu blir det lite paus, säger han.

På söndag (2.10) börjar Helsingfors strömmingsmarknad, som under pandemin har varit lugnare än tidigare år. Nu hoppas Rikhard Tillman och Kent Lang på bra väder och ivriga kunder.

Båten kör Tillman till Helsingfors redan på fredag medan fisken transporteras i bil.

Har du något speciellt som du ropar för att få folk att köpa?

– Det räcker att det står Pellinge på skylten så vet folk att det är bra, svarar Kent Lang med ett skratt.

Diskussion om artikeln