Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands gränser stängda för ryska turister vid midnatt – vissa undantag ska gälla

Uppdaterad 29.09.2022 17:08.
Gränsmärke vid Finlands riksgräns.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Statsrådet stoppar den ryska turismen för att trygga Finlands internationella relationer.

Regeringen har fattat beslut om att stänga gränserna för ryska turister. Ministrarna informerade om de nya begränsningarna på en presskonferens på torsdag eftermiddag.

Det kommer inte att handla om ett totalstopp. I vissa undantagsfall ska ryssar också i fortsättningen få komma till Finland. Till exempel skulle man få komma från Ryssland till Finland med långtidsvisum för att träffa sin familj, arbeta eller få sjukvård.

Regeringen motiverar sitt beslut med att Finland har den längsta landgränsen mot Ryssland i Schengenområdet. Till Finland riktas ett särskilt förtroende och särskilda förväntningar om att EU:s och Schengenområdets gräns håller, den är ju också Natos blivande yttre gräns, påpekar regeringen.

Tillträdet till Schengenområdet över gränsen till Finland måste alltså övervakas noga. Det förtroendet kan enligt regeringen äventyras om turisttrafiken fortsätter. Begränsningen av resor för turism har också samband med Finlands relationer till Ukraina, som har bett Finland att begränsa ryssarnas turisttrafik.

Turismen stoppas - för att trygga internationella relationer

De som äger fastigheter i Finland har inte längre någon förmån, till exempel i form av långtidsvisum. Men de som äger fastigheter ska också i fortsättningen ha rätt att med engångsvisum komma till Finland för nödvändiga underhållsåtgärder. Undantaget gäller inte nyanskaffade fastigheter, sades det vid presskonferensen.

Den stora ändringen ska handla om att ryssar i fortsättningen inte kommer att kunna resa till Finland (och vidare till Schengenländer) bara för att turista.

Gårdagens händelser i Östersjön och de så kallade folkomröstningarna i Ukraina har påskyndat regeringens beslut, sa utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) på presskonferensen.

Beslutet fattas inte av säkerhetsskäl, för att turisterna skulle utgöra en säkerhetsrisk. Skyddspolisen följer ändå dessa frågor noggrant, sa minister Haavisto.

Statsrådets principbeslut om att begränsa inresa för Ryska federationens medborgare har gjorts i syfte att ”trygga Finlands internationella ställning och relationer.”

I kraft redan vid midnatt mot fredag

Det är gränsbevakningsväsendet som nu ska verkställa beslutet, sa inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna). Alla fall ska behandlas individuellt och det är uttryckligen turismen som stoppas. Beslutet börjar tillämpas redan i natt eller när gränsstationerna öppnar på morgonen.

Mikkonen antog att det finns risk för att de som nekas visum eller avvisas vid gränsen i stället söker asyl eller försöker ta sig över gränsen utanför gränsövergångarna. Det finns det beredskap och ökade resurser för, sa minister Mikkonen.

Humanitära visum införs nu som en möjlighet, men det tar åtminstone några månader innan man är färdig att ta dem i bruk, sa utrikesminister Pekka Haavisto. Mobiliseringen i Ryssland är inte ett automatiskt skäl för skydd, besluten behandlas och fattas individuellt, upprepade minister Krista Mikkonen.

Handlar om hundratusentals visum

För tillfället är hundratusentals visum som Finland beviljat till ryska medborgare i kraft. De nya begränsningarna skulle göra det möjligt att ogiltigförklara de här visumen.

Visum som beviljats av andra Schengenländer skulle Finland inte kunna ogiltigförklara i fortsättningen, men däremot skulle man vid gränsen kunna neka inträde till personer med visum som beviljats av ett annat land.

Antalet ryska resenärer har redan minskat märkbart vid östgränsen, uppgav ministrarna vid presskonferensen. Det har rört sig mellan 12 000 och 16 000 ryska gränsöverskridare per dag. Visumhanteringen har sedan början av september begränsats och gjorts långsammare från finländsk sida.