Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gårdskarlen för ”oligarkhusen” i Hangö har jobbat hela året utan lön: Visst frågar folk om jag är lite korkad

Hangon oligarkkitalojen talonmies Mihhail Dartsasvili on huolehtinut taloista pihoineen ilman palkkaa tammikuusta lähtien.
Bildtext Den georgisk-estniska gårdskarlen Mihhail Dartsavili besökte Hangö för första gången för 30 år sedan och i Lappvik har han nu bott i cirka tolv år.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Hangö stad tar nu över de två flervåningshus i Lappvik som ägts av ryska oligarker. Invånarna berättar att de inte kunnat betala sin hyra på flera månader.

Från utsidan betraktat ser de så kallade oligarkhusen i Lappvik rätt öde ut.

På parkeringsplatsen står två bilar, en husvagn och en hästtrailer. Några cyklar står lutade mot husväggen. De flesta balkonger står tomma. Endast i en handfull fönster hänger det gardiner.

Gårdsplanen är i alla fall välskött och det är gårdskarl Mihhail Dartsavilis förtjänst. Han har jobbat utan lön sedan januari.

– Visst har folk frågat om jag är lite korkad. Men vad har jag haft för val – jag tål inte se en oskött gård! säger han.

Invånarna har inte kunnat betala sina hyror efter att statens utsökningsverk beslagtog oligarken Boris Rotenbergs egendom när Europeiska unionens ekonomiska sanktioner frös ryska tillgångar.

Merja Karhunen, som flyttade tillbaka till Lappvik för två somrar sedan, har senast betalt sin hyra i april.

– Då sades det att kontot till vilket hyran betalas kanske inte längre fungerar. Jag var ändå inte så orolig för jag hade betalat tre månaders hyresgaranti och har sedan dess till största delen kunnat lägga undan månadshyran.

Äldre människor klarar helt enkelt inte av att inte få sköta sina betalningar

För tillfället vet dock ingen vad som hänt eller händer med pengarna som betalats i form av hyresgarantier.

Av de två husens 63 lägenheter är 13 för tillfället bebodda.

– En del har bara varit glada då de fått bo så att säga gratis. För andra har det helt enkelt blivit för mycket och de har flyttat ut. Äldre människor klarar helt enkelt inte av att inte få sköta sina betalningar, grämer sig gårdskarl Dartsavili.

Bland andra en man som bott över 50 år i samma lägenhet har nu flyttat bort.

Husen byggdes ursprungligen som bostäder åt inflyttade arbetare vid Koverhars stålverk. Merja Karhunen hör till dem som kom hit från Åbo när hennes pappa fick jobb i byn.

Merja Karhunen on asunut Lappohjassa ensimmäisen kerran jo vuonna 1979 ja palannut aina takaisin.
Bildtext Merja Karhunen älskar Lappvik. Hon flyttade hit första gången 1979 och efter det har hon återvänt gång på gång efter att emellan varit bosatt annanstans.
Bild: Paula Tiainen / Yle

– Jag älskar den här platsen. Det är bara 300 meter till stranden där du kan vandra flera kilometer utan att knappt möta någon annan.

Även andra än staden har visat intresse för husen

Även andra än Boris Rotenberg och sedermera Hangö stad har visat intresse för den havsnära byn mellan Hangö och Raseborg.

Förra veckan besökte ”något gäng” husen och undersökte då takets skick, berättar Dartsavili. Även under intervjun glider en stor vit BMW förbi. Föraren är inte lokal eftersom hen inte höjer handen och hälsar.

Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell Lappohjan "oligarkkitalojen" edustalla.
Bildtext Hangös stadsdirektör Denis Strandell har enligt egen utsago i ett halvt års tid så gott som dagligen arbetat med att lösa den här frågan. Frågan om varför Rotenberg ursprungligen köpte husen bryder honom inte längre.
Bild: Paula Tiainen / Yle

– Visst har det funnits några spekulanter, men vi försöker hålla dem på en armlängds avstånd, för nu handlar ju det här om ett myndighetsärende, påpekar Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Stadsstyrelsen föreslår nu tilläggsanslag så att staden kan lösa in husen. Efter att de två husen övergått till stadens besittning kommer man att hyra ut lägenheterna.

Det verkar finnas ett stort intresse för hyresbostäderna, för Strandell har redan kontaktats av ett flertal möjliga hyresgäster.

Efter att stålverket gick i konkurs för tio år sedan har Lappvik fått ny företagsverksamhet och mera är i antågande.

– Först ska vi anlita en disponent och sedan göra nya hyreskontrakt med de nuvarande invånarna. Efter det ska vi kartlägga de tomma lokalernas skick för att se hur många av dem som kan bjudas direkt ut på marknaden. Vad som blir nästa skede kan jag ännu inte uttala mig om, summerar Strandell.

Varmt tack till staden

Nästa steg inom stadens förvaltning är att fullmäktige godkänner tilläggsanslaget på 100 000 euro till årets budget. Den summan är tänkt att täcka de löpande driftskostnader som släpat efter under årets dödläge. Husen värms upp med bioenergi vilket gör att det inte uppstått stora onödiga kostnader för de kvadrater som står oanvända.

– Vårt mål är att husbolaget i framtiden blir ekonomiskt självgående så att det inte uppstår extra kostnader för staden, säger Strandell.

Hangon Lappohjan ranta on rauhallinen soppi.
Bildtext Lappvik är en havsnära och naturskönt belägen by halvvägs mellan Hangö och Ekenäs.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Husen överförs till staden från Boris Rotenbergs bolag Rinimex. Utsökningsverket har godkänt arrangemanget.

Varken Mihhail Dartsavili eller Merja Karhunen kan finna ord för att uttrycka sin tacksamhet gentemot staden.

– Det här blev räddningen och säkert var det också den enda utvägen, säger Karhunen.

– Jag vill inte själv överdriva min insats utan istället vill tacka staden som varit så tillmötesgående. Varje gång det blivit problem av något slag har jag ringt dit och fått hjälp, säger gårdskarlen Dartsavili.

Artikeln är en översättning av finska Yles Paula Tiainens artikel Talonmies on työskennellyt koko vuoden palkatta Hangon oligarkkitalossa: ”On minulta kysytty, olenko vähän tyhmä” som publicerades 29.9.2022 klockan 7.23.