Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: Kan män och kvinnor ”bara” vara vänner?

Ung man och kvinna sitter i en soffa och sneglar på varandra
Bildtext Om vi är ihop? Nå uäk, verkligen inte! Men vi älskar varandra ändå!
Bild: Voy

För många är svaret uppenbart: självklart kan män och kvinnor vara platoniska kompisar! Hallå, 1800-talet skrev och vill ha tillbaka sin frågeställning.

Men för andra är det här inte alls någon självklarhet.

I Helsingin Sanomat ondgör sig kolumnisten Inkeri Harju över att många verkar ha svårt att godta platoniska förhållanden mellan män och kvinnor.

”Vårt samhälle har fastnat i antagandet att en man och en kvinna alltid är ett romantiskt par, medan två personer av samma kön antas vara kompisar” skriver Harju.

Det hela bottnar förstås i ett heteronormativt tänk. Enligt samma logik skulle en bisexuell persons samtliga nära vänskapsrelationer vara potentiella otrohetsaffärer, och så tänker väl ändå ingen.

Men varför sitter fördomarna i gällande manliga-kvinnliga-kompisrelationer?

Varför ses det som helt okej för en kvinna att gå på bio med en annan kvinna, men om hon går på bio med en manlig kompis är hon snudd på otrogen?

Var går gränsen för vad man ”får” göra med en vän som är av motsatt kön när man lever i ett parförhållande? Gå på restaurang? Åka på semester? Chatta i timtal fast också partnern är hemma? Bada bastu?

Är det en generationsfråga? Är yngre införstådda med att kön är irrelevant när det gäller vänskapsrelationer, medan äldre håller fast vid att män och kvinnor inte kan vara rent platoniska?

Vad tycker du?

Har du nära vänner som är av motsatt kön, utan att det finns någon som helst romantik i bilden?

Hur är det med din partner? Känns det annorlunda för dig om hen umgås med manliga eller kvinnliga vänner?

Tror du att risken är större att attraktion uppstår i en vänskapsrelation om vännerna är av olika kön?

Eller är det här en helt föråldrad problematik? Ser du att det är strunt samma, eftersom vänskap är vänskap oavsett genus och sexualitet?

Vi är väldigt nyfikna på dina åsikter här! Du är alltid anonym när du skriver till Relationspodden, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Kan män och kvinnor bara vara vänner? Vad tycker du?