Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Okonventionellt motstånd inget nytt för handbollsdamerna – svenska truppen kommer inte heller att bli en lätt match: "Kan vara bättre än vårt kommande kvalmotstånd"

Från 2022
Uppdaterad 29.09.2022 15:10.
Finlands spelare i damlandslaget i handboll samlade i en tät ring.
Bild: Handbollförbundet / Päivi Mitrunen

Finland förbereder sig för VM-kvalet i handboll. Under uppladdningen ställs damlandslaget mot en motståndare som inte är ett regelrätt landslag. Statistiken visar att det är rätt vanligt för truppen.

Bara fem av de 16 senaste lagen som Finlands damlandslag i handboll har mött i träningsmatcher är egentliga seniorlandslag.

Det betyder att elva av lagen Finland mött utanför kvalturneringar sedan år 2016 inte har varit damlandslag. Det har blivit 21 matcher, varav åtta har varit landskamper per definition.

I slutet av veckan stiger antalet övriga motståndare till tolv, då Finland möter det svenska ”ligalandslaget” (som ändå visade sig innehålla spelare som inte håller till i den svenska ligan också) i Karis på torsdag och i Sjundeå på fredag. Båda matcherna inleds klockan 19.

Sveriges ”ligalandslag” som möter Finland

Rebecca Nilsson (mv), TuS Metzingen (GER)
Sofie Börjesson (mv), Vipers Kristiansand (NOR)
Stella Huselius, IK Sävehof
Linn Hansson, Önnereds HK
Clara Petersson Bergsten, Skuru IK
Johanna Östblom, H65 Höör
Sofia Hvenfelt, København Håndbold (DEN)
Vilma Matthijs Holmberg, Thüringer HC (GER)
Olivia Löfqvist, Storhamar Håndball Elite (NOR)
Nina Koppang, IK Sävehof
Malin Sandberg, H65 Höör
Thea Stankiewicz, Aarhus United (DEN)
Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK
Isabelle Andersson, H65 Höör
Frida Rosell, IK Sävehof
Charité Mumbongo, Viborg HK (DEN)

Träningsmatcherna i Västnyland fungerar som förberedelse inför dubbelmötet mot Österrike i VM-kvalet om drygt en månad. Strax innan kvalet möter laget Estland i en träningsmatch i Kyrkslätt.

– Det är ett bra läge att möta ligalandslaget nu, de är kanske till och med bättre än vad Österrike är, sa Finlands chefstränare Tomas Westerlund till Yle Sporten.

– Ligalandslaget består av svenska spelare som är precis utanför landslaget, man har också plockat in sådana som är proffs i andra ligor. Vi kommer att möta ett bra lag som är fysiskt och resligt, sa han.

Klubbar och B-landslag

För ett litet handbollsland som Finland kan det vara gynnsamt att möta lag från större länder, speciellt om nivån inte räcker till för jämn kamp mot deras landslag.

Yle Sporten tog en titt på landslagets matcher sedan EM-kvalet 2016, där Finland senast har spelat en tävlingsmatch på hemmaplan. Under perioden har det blivit 10 bortamatcher på raken i EM- och VM-kval.

Bland de elva motståndarna som tidigare nämndes finns B-landslag från Polen, Rumänien och Spanien, 20-åringarnas landslag från Kroatien samt ett lag som representerar det spanska autonoma området Baskien. Tre ungerska och ett kroatiskt klubblag har också fått stå för motståndet.

Finlands träningslandskamper från hösten 2016

2016 – 2, varav mot andra än landslag: 2
2017 – 2, varav mot andra än landslag: 0
2018 – 7, varav mot andra än landslag: 4
2019 – 5, varav mot andra än landslag: 4
2020 – inställt på grund av coronapandemin
2021 – 5, varav mot andra än landslag: 3

Källor: Handbollsförbundet, Suomen käsipallosivu

Bortasviten i tävlingsmatcher bryts den 6:e november mot Österrike i Vanda.

– Det är viktigt att vi spelar framför hemmapublik, jag tror det är det enda sättet att visa flickjuniorer vad vi går för. Vare sig det är en träningsmatch eller tävlingsmatch, sa Westerlund.

– Vi har ju också duktiga spelare, till och med en svensk mästare i Ellen Voutilainen.

Estland bekant

Grannlandet Estland är handbollsmässigt mer på Finlands nivå än Sverige, så det är givet att Estland är ett vanligare motstånd i träningsmatcher. Senast Finland mötte Estland var år 2017 i två matcher.

De övriga damlandslagen som Finland mött under betraktelseperioden är Luxemburg, Argentina, Slovakien, Kroatien samt i två repriser Kina.

I november i fjol mötte Finland i två matcher det finländska U19-landslaget i Lojo. Mot utländskt motstånd har Finland spelat i hemlandet senast under sommaren 2018 då det polska B-laget Sjundeåhallen samt Britas i Helsingfors.

Diskussion om artikeln