Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland verkställer sina planer – tänker annektera fyra områden av Ukraina på fredag

Från 2022
Rysslands president Vladimir Putin leder via videolänk från Sotji den 27 september 2022 ett möte om jordbruksfrågor. Putin säger att spannmålsskörden blir rekordstor.
Bildtext På fredag ska Vladimir Putin underteckna annekteringsdokumenten.
Bild: Lehtikuva

President Vladimir Putin ska på fredag underteckna dokumenten som innebär att fyra regioner av Ukraina annekteras av Ryssland. Annekteringen har fördömts vida kring redan på förhand.

Fredag, klockan 15.00, finsk tid. Då ska president Putin sätta sig vid ett bord i Moskva och göra det som många har befarat att han har för avsikt att göra. Han ska låta Ryssland annektera de fyra regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson av Ukraina.

Uppgifterna bekräftades av den ryska statsledningens talesperson Dmitrij Peskov på torsdagen.

Det handlar alltså om de fyra regioner där det ordnades skenomröstningar om anslutning till Ryssland. Totalt utan överraskning visade de riggade folkomröstningarna att majoriteten vill ansluta områdena till Ryssland.

Ukraina vill återta sina territorier

Folkomröstningarna kantades av skandalösa scener, det förekom bland annat beväpnade trupper som gick dörr till dörr för att samla in röster och genomskinliga valurnor så valhemligheten var fullständigt omöjlig att hålla.

Ukraina och västländerna har fördömt de här omröstningarna och påpekat att de är olagliga.

Genomskinlig valurna i Zaporizjzja.
Bildtext Så här såg en valurna i Zaporizjzja ut, det är lätt att se hur andra har röstat.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Ukraina har också sagt att landet har all rätt att återta sina territorier, och det här är en åsikt som har fått stöd från USA. Den ryska statsledningen är ändå till synes totalt oberörd av uttalandet.

Annektering i kabinettet, stora förluster på slagfältet

Med annekteringen får Ryssland en taktisk fördel i sin invasion av Ukraina. När Ryssland hävdar att områdena tillhör dem, kan president Putin utmåla varje ukrainskt försök att återta regionerna som en attack mot Ryssland.

Det kan i sin tur leda till hårdare militära motattacker från ryskt håll.

Annekteringen kommer samtidigt som Ryssland har lidit stora bakslag på slagfälten och det finns uppgifter om att Ukraina håller på att fösa de ryska styrkorna ännu mer tillbaka.

Ryssland å sin sida har bestämt sig för att mobilisera 300 000 reservister som ska sättas in i kriget, och det finns spekulationer om att betydligt fler än så ännu kommer att kallas in.