Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det ska bli lättare att få abort i Finland – i framtiden ska bara ett läkarutlåtande behövas

Från 2022
Två händer som håller i ett graviditetstest som visar två streck - alltså en graviditet.
Bildtext Finlands abortlagstiftning härstammar från 1970-talet.
Bild: Aleksandr Davydov / Mostphotos

I nuläget krävs det utlåtanden av två läkare för att kunna göra abort i Finland. Social- och hälsovårdsutskottet föreslår nu att processen ska göras lättare.

En majoritet av riksdagens social- och hälsovårdsutskott stöder ett förslag om att lätta upp den finländska abortlagstiftningen. Det visar uppgifter som Yle Uutiset har tagit del av.

Inga skäl till aborten ska behövas för vecka 12

Enligt nuvarande lagstiftning krävs att två läkare godkänner att graviditeten avbryts. Utskottet vill att den här punkten ändras så att tillstånd krävs av bara en läkare.

Personen som vill ha abort ska inte heller behöva komma med sociala eller andra skäl till att vilja avbryta graviditeten före tolfte vecka.

Oenighet inom regeringen

Regeringspartierna var inte eniga om förnyelsen. För en ändring röstade utskottets medlemmar från Socialdemokraterna, De gröna, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet och oppositionspartiet Samlingspartiet.

Centern och en del av Sannfinländarna röstade emot. Kristdemokraterna riksdagsgrupp har konsekvent motsatt sig en lagändring.

Föråldrad lag

Ett två år gammalt medborgarinitiativ Egenvilja2020 samlade för några år sedan 54 000 underskrifter för en uppdatering av abortlagstiftningen.

Undertecknarna ansåg att den nuvarande abortlagstiftningen har föråldrats och strider mot kvinnornas självbestämmanderätt. Man betonade att Finland har Nordens strängaste abortlagstiftning.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Sote-valiokunta päätti, että aborttiin tarvitaan enää yhden lääkärin lausunto – oma pyyntö riittää ennen 12. raskausviikkoa av Terhi Toivonen. Artikeln är översatt och bearbetad av Sara Langh-Sjöblad.