Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Yle Nyhetsskolan: Ris och rosor för den gemensamma kollektivtrafiken i Vasa och Korsholm

Linus Granfors, Helmer Jungar och Tilde Moliss, studerande vid Vasa Övningsskolas gymnasium.
Bildtext Linus Granfors, Tilde Moliis och Helmer Jungar från Vasa övningsskolas gymnasium har kollat hur unga upplever den nya kollektivtrafiken.
Bild: Heidi Maria Finnilä/Yle

“Bussarna är överfulla och man tvingas stå hela tiden.” “Bättre tidtabeller än tidigare.” Lifti är Vasa stads och Korsholms kommuns nya gemensamma kollektivtrafik som inledde sin verksamhet första juli 2022.

Vasa stad och Korsholms kommun inledde sin gemensamma kollektivtrafik Lifti i början av juli i år. Avsikten var att underlätta vardagen för passagerarna och erbjuda smidiga transporter till förmånliga priser. Det här har också lett till att vissa busstider har lagts om.

I Vasa Övningsskola går åsikterna i sär angående hur bra Lifti har lyckats. För den här artikeln har vi intervjuat elever och studerande anonymt.

busshållplatser längs en lång och bred gata i en stad
Bildtext En del är nöjda med nya Lifti medan andra är missnöjda.
Bild: Helmer Jungar för / Yle Nyhetsskolan

– Fruktansvärt och problematiskt, säger en del.

– De är överfulla och man tvingas stå hela tiden. Dessutom går det ingen rutt till åttamorgnarna i skolan.

Ju längre bort från skolan man bor, desto sämre fungerar kollektivtrafiken

En av eleverna som bor i Veikars berättar att han redan tidigare hade en lång skolväg. Men de nya busstidtabellerna har gjort att det nu tar en timme och femton minuter att komma till skolan istället för fyrtiofem minuter som det tog före reformen.

– Man förlorar ganska mycket tid när man räknar ihop två gånger en halv timme per dag. Det blir fem förlorade timmar per vecka, suckar eleven.

busshålplats med gula löv omkring sig
Bild: Helmer Jungar / Yle Nyhetsskolan

– Bussarna stannar inte längre på alla busshållplatser. Jag måste lägga ner pengar på bensin för att ta mig till skolan eftersom bussarna går så sällan, säger en annan elev.

Och utmaningarna tar inte slut här:

– Bussarna har blivit färre och dessutom stannar de inte på varje busshållplats vilket gör det svårt för oss att komma till rätt plats.

Det här är ett problem som måste åtgärdas, annars drabbas vi av stress och brådska direkt på morgonen varje dag. Det här påverkar också vårt mentala välbefinnande

― elev i Vasa övningsskola

En del elever har varit tvungna att promenera längre sträckor än förr, vilket har lett till förseningar som varken är trevliga för elever eller lärare.

Om eleverna inte hinner till de få bussar som går på morgonen måste de själva köra eller få skjuts.

– Man blir tvungen att lägga ner pengar på dyr bensin för att ta sig till skolan, säger en av eleverna som befinner sig i en situation där busstidtabellerna inte matchar med skolans tidtabeller.

– De som bor längre bort från skolan blir tvungna att köra bil och det blir dyrt.

De som bor längre bort från skolan upplever att de inte hinner till bussarna, utan måste köra själva. Många upplever det som orättvist att man tidigare kunde med att buss till skolan och hann i tid, men att nu man blir tvungen att åka bil.

Lifti fungerar bra i Vasa

Ju närmare Vasa centrum man kommer, desto ljusare ser situationen ut. Närmare centrum är kollektivtrafiken faktiskt bättre än förr.

– De nya busstiderna verkar bra, bussarna går lika ofta förr och till och med lite oftare. Men jag har inte riktigt hunnit vänja mig vid dem, säger en elev.

Unga bussresenärer i Vasaregionen har alltså både positiva och negativa åsikter om de nya bussturerna.

Vi som gjort den här undersökningen kan konstatera att Lifti är på god väg och har bra tankar bakom reformen och det återstår att se hur mycket Lifti kan utveckla sin verksamhet i framtiden.

Många Vasabor hoppas på att Lifti fortsätter med att utveckla vasatraktens lokaltrafik till det bättre och nu ser det lovande ut.

Den här artikeln skrevs i samarbete med Yle Nyhetsskolan av Linus Granfors, Helmer Jungar och Tilde Moliis, studerande vid Vasa övningsskolas gymnasium.

Nyhetsskolan i ett nötskal

Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran riktat till både grundskolan och utbildningar på andra stadiet. Idén är att dels visa de unga hur de kan skilja på sant och falskt i medierna, och dels att låta dem göra egna nyheter. Nyhetsskolans beskrivning.