Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Världens största tillverkare av tidskriftspapper i Lojo säljs till investeringsbolag – fabrikschefen lovar tiotals nya jobb

Från 2022
Uppdaterad 30.09.2022 10:39.
Pappersmaskin 3 vid Sappis fabrik i Lojo.
Bildtext Tre pappersmaskiner producerar tidskriftspapper i Gerknäs. Arkivbild.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Över 500 anställda i Gerknäs får en ny arbetsgivare då sydafrikanska Sappi säljer fabriken.

Pappersfabriken i Gerknäs i Lojo får ny ägare. Sydafrikanska Sappi säljer fabriken till ett europeiskt investeringsbolag.

Den nya ägaren Aurelius köper förutom Lojofabriken också en fabrik i Stockstadt i Tyskland och en i Maastricht i Nederländerna av Sappi.

”I praktiken tar Gerknäs också över en del andra uppgifter av Sappi-koncernen. Det innebär att vi kommer anställa tiotals nya tjänstemän. Exakt hur många kan jag ännu inte säga”, uppger fabrikschefen i Gerknäs Martti Savelainen till Yle Uutiset.

Affären med de tre fabrikerna är värd över 270 miljoner euro. Ägarbytet offentliggjordes på torsdagen (29.9) och den väntas vara slutförd under början av 2023.

Den nuvarande ägaren Sappi vill i stället för tidningspapper fokusera på segment som förpackningsmaterial och specialpapper samt cellulosa och bioprodukter, säger vd:n för Sappi, Steve Binnie, i ett pressmeddelande om affären.

Den nya ägaren har för avsikt att satsa på sina nyförvärv.

”Aurelius operativa insatsstyrka strävar efter att förbättra prestandan vid samtliga fabriker för att skapa en hållbar grund för deras framtid”, säger vd:n för Aurelius Equity Opportunities, Matthias Täubl.

Fabrikschefen: Inget negativt för Gerknäs

”Det har investerats och investeras fortfarande mycket i Gerknäs. Vi är störst i världen på tidskriftspapper”, säger Gerknäschefen Martti Savelainen till tidningen Länsi-Uusimaa.

Martti Savelainen är fabriksdirektör vid Sappis pappersfabrik i Lojo.
Bildtext Martti Savelainen har länge ansvarat för Sappis fabrik i Gerknäs. Arkivbild.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

”Den här affären innebär inget negativt för Gerknäs. Arbetena fortsätter som hittills. Den nya ägaren köper fabriken för att höja värdet på den. Jag har träffat representanter för Aurelius och de är tydligt inriktade på utveckling”, säger Savelainen.


Huvudförtroendemannen: Det här kom som en fullständig överraskning

Harri Lindholm är huvudförtroendeman på Gerknäs pappersfabrik där han han jobbat i snart 30 år.

– Det här kom som en fullständig överraskning för oss, vi anade absolut ingenting, kommenterar han torsdagens nyhet om ägarbytet som personalen fick höra om på morgonen.

Lindholm var också med när fabriken senast bytte ägare 2009. Då var det en papperskoncern som köpte fabriken av en annan papperskoncern. Men nu är köparen inte ett företag i samma bransch utan en investerare.

– Vi är förbryllade. Den vanligaste kommentaren i dag har varit: Jaha, såldes vi nu till ett investeringsbolag? Vad ska det innebära? Hur länge ska det vara?

Lindholm syftar på det faktum att investeringsbolag ofta har för avsikt att sälja vidare till ett högre pris.

Han hoppas ändå att det går som det sägs, att arbetet och utvecklingsarbetet fortsätter.

– Det får vi hoppas. Vi är duktiga på att göra resultat här, säger han, väl medveten om pappersbranschens utmaningar världen över.

– Men det gäller att ta en dag i sänder och inte grubbla för mycket över var vi landar om två eller fyra år.

Här kan du lyssna på Harri Lindholm (på finska). Artikeln fortsätter efter ljudklippet:

Pappersfabrikens huvudförtroendeman i Lojo: Beskedet om ägarbyte kom som en fullständig överraskning

1:05

750 tusen ton papper varje år

Fabriken i Gerknäs har enligt uppgifter på Sappis webbplats 550 anställda.

Tre pappersmaskiner producerar årligen 750 000 ton papper som används i ”publikationer av hög kvalitet och i tryckta reklamprodukter” världen över. Av produktionen går över 90 procent på export.

Pappersfabriken i Gerknäs grundades av Metsäliitto för närmare 60 år sedan. Sappi Limited köpte fabriken 2009 av dåvarande M-real.


Artikeln kompletterades 29.9.2022 klockan 18.39 med kommentarer av huvudförtroendemannen.

Diskussion om artikeln