Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Heta samtal mellan ledarna efter Honkas seger mot HJK – Honkas GM läxade upp HJK:s tränare efter att rasistiska rop från publiken stoppat matchen

Honkas spelare firar seger.
Bildtext Efter tre raka ligamatcher utan seger vände Honka trenden mot HJK.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Guldstriden lever, Honka gjorde KuPS en tjänst och slog HJK. Men rasistiska rop från HJK-klacken lade en regnblöt filt över toppmötet – och efter matchen blev det heta känslor mellan lagledarna.

Med ungefär tio minuter kvar i Esbo satte domaren Mohammad Al-Emara stopp för spelet mellan FC Honka och HJK. Hemmalaget ledde med 2–1 då det uppstod förvirring kring vad som pågick.

Programmet är inte längre tillgängligt

Det tog ändå inte speciellt länge innan det klarnade. Arenaspeakern meddelade att rasistiska rop från publiken var orsaken till avbrottet.

Ropen ska ha kommit från HJK-klacken och riktades mot Honkas 1–1-skytt Edmund Arko-Mensah.

– Jag vet inte varifrån ropen kom, men det här är andra raka matchen för min del där det finns misstankar om rasism. Jag fattar inte hur det kan vara möjligt 2022. Rasism hör inte hemma i fotbollen eller någon annanstans, säger HJK-kaptenen Miro Tenho och syftar på landslagets match i Montenegro.

Tyckte HJK agerade slappt

Matchen återupptogs efter några minuter, men efter slutsignalen var det heta känslor utanför omklädningsrummet. Honkas general manager Hexi Arteva gick till attack mot hur slappt HJK agerade i situationen då matchen tillfälligt avbröts.

När matchen stoppades reagerade HJK-bänken främst med att veva och ropa frustrerat mot domaren. Arteva tyckte att HJK inte tog situationen på allvar, HJK ifrågasatte i sin tur hur lång tid det tog för Honka att få ut besked om vad som hade hänt.

Domaren Mohammad Al-Emara under en ligamatch.
Bildtext Domaren Mohammad Al-Emara gjorde allt rätt, säger Honkas sportchef Petri Vuorinen.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Yle Sporten var på plats då Arteva bland annat läxade upp HJK:s operativa lagledare och målvaktstränare Ville Wallén och materialförvaltaren Boris Wistuba-Marino vid ”Honkahuset”.

Tonen var rätt het. HJK-ledare kom och argumenterade med Arteva – sist ut var huvudtränaren Toni Koskela då han kastade iväg ett par kommentarer innan han klev på HJK:s spelarbuss.

Yle Sporten pratade med Honkas sportchef Petri Vuorinen då det hade lugnat ner sig en smula. Enligt honom gjorde domaren exakt som han skulle då han först gav lagens kaptener information och sedan gav tränarna samma uppgifter. Först efter det informerades publiken och åskådarna fick en varning om att matchen kan avbrytas.

”Var det straff?”

HJK hade dessutom all anledning att vara besviket över hur det gick i matchen. Arttu Hoskonen nickade upp gästerna i ledning – men tre Honkamål efter paus gör att fotbollsligans guldrace lever i allra högsta grad.

KuPS snavade i Seinäjoki i går, men HJK:s första ligaförlust sedan i juni gör att Kuopiolaget är med. Det är fem poäng mellan ettan och tvåan, men KuPS har en match i handen.

– Surt att förlora. De hade inte speciellt många lägen, men så här gick det i dag. Vi kan bara blicka framåt. Söndagens match kommer snabbt, säger anfallaren Anthony Olusanya till Yle Sporten.

Hur tänker du kring de tre målen ni släpper in?

– Första målet är en riktigt bra kontring, men vi sov kanske lite. Sedan gör de 2–1 på en straff som man kan ifrågasätta. Var det straff?

Honkas spelare firar mål.
Bildtext Agon Sadiku dunkade säkert in straffen bakom Conor Hazard.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Jukka Raitala orsakade straffen när han rev ner en motståndare. Med tanke på att Raitala inte protesterade känns straffen inte helt feldömd.

– Jag kanske inte borde ha firat så mycket. HJK är en väldigt viktigt klubb för mig, men känslor hör hemma i fotbollen, säger straffskytten Agon Sadiku.

Honka tappade kontakten nyligen

Sadiku har ett långt förflutet i HJK, men valde Honka inför årets säsong för att få mer speltid i ligan. Det har betalat av sig.

Sadikus elfte ligamål för säsongen avgjorde. På stopptid satte Drazen Bagaric 3–1 efter en finurlig frisparksvariant.

– Skönt att få smaka på en seger igen. Vi trodde på vårt spel och att vi får lägen att kontra. Det första målet gav oss enorma mängder energi och stor tro på att vi kan vinna, säger Sadiku.

Övre slutserien
LagMatcherMålskillnadPoäng
HJK24 (16–4–4)37–2252
KuPS23 (14–5–4)37–1947
Honka23 (13–5–5)48–2244
Haka23 (12–4–7)37–3840
SJK24 (10–4–10)33–3534
FC Inter23 (9–5–9)40–2932

Det är inte speciellt länge sedan som hösten såg ut att bjuda på tre lag i guldkampen. Efter det tog Honka en poäng på tre matcher och tappade kontakten med HJK och KuPS.

– Vi får hoppas på att några resultat går vår väg och att vi vinner resten. Det har varit lite frustrerande, men vi har poängterat tålamod. Vi hade några bedrövliga dagar och tappade.

HJK har fortfarande greppet om ligatiteln, men avståndet krympte och takten är tajt. Det är match torsdag och söndag ända till sista ligaomgången som gäller för Europa League-spelande HJK.

– Det hade inte känts fel att ha säkrat guldet för fem matcher sedan, men nu är det hundra fokus som gäller. Tre tuffa matcher väntar i ligan, säger Olusanya.

Fotbollsligan

Övre slutserien:

Honka–HJK 3–1 (0–1)
35' Arttu Hoskonen 0–1
58' Edmund Arko-Mensah 1–1
71' Agon Sadiku 2–1 (straff)
90+7' Drazen Bagaric 3–1