Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Husen reser sig på bostadsmässområdet i Lovisa: ”Slutresultatet kommer att vara fint”

Uppdaterad 30.09.2022 14:16.
En man och en kvinna i hjälm och gula västar framför en husgrund.
Bildtext Jenna Aalto och Dani Ryynänen bygger sitt nya hem i Drottningstranden. Husgrunden är klar och om några veckor börjar väggarna byggas.
Bild: Mira Bäck / Yle

Alltid blir det inte som man tänkt sig, men det kan bli riktigt bra ändå. Det vet Jenna Aalto och Dani Ryynänen som bygger hus på Drottningstranden.

Om mindre än ett år kommer tusentals människor att vallfärda till Lovisa för att beundra bostadsmässområdet Drottningstranden. På torsdagen fick en busslast med journalister höra det senaste och bekanta sig med området.

– Allt kommer att bli klart i tid. Just nu händer det mycket på området, husen är i olika byggskeden. Samtidigt jobbar staden med grönområden och beläggningsarbeten. Jag kan själv bli förvånad över hur mycket som hinner ändra om jag inte besökt området på en vecka, säger Niina Okkonen som är projektchef för Lovisa bostadsmässa.

Bostadsmässan går av stapeln mellan den 7 juli och 6 augusti nästa år. När allt är klart ska 17 småhus, två parhus, ett radhus och ett höghus i trä resa sig bland träden på östra sidan Lovisaviken.

En skylt som berättar att man måste använda skyddsutrustning.
Bild: Mira Bäck / Yle

Okkonen tror att bostadsmässans största dragplåster kommer att vara staden och läget i sig självt. Intresserade husbyggare hinner ännu med, det finns två lediga småhustomter.

Bostadsmässområdet i Lovisa under arbete.

Vissa av de nya invånarna kommer inte bara att bo vid havet utan ovanpå det för man ska också bygga ett antal flytande hus. Enligt planen kan man bygga upp till nio sådana men hur många det slutligen blir är inte klart än. Det beror på antalet köpare. Ingen av bostadsmässans representanter på presstillfället känner till hur många köpare byggbolaget hittat, men intresset lär ska vara stort.

Betongpontonerna som de flytande husen ska stå på görs av ett företag som specialiserat sig på flytande byggnader. Husen byggs klara på annat håll av andra företag och lyfts sedan ovanpå pontonerna. Hittills har ett byggföretag velat bygga flytande hus, nyss kom ytterligare två med.

Husbyggen vid strand.
Bild: Mira Bäck / Yle

Ändrade planer

En annan specialitet som planerades var att bygga radhus med andra våningen av glas, lite som ett stort växthus men med möjlighet att reglera temperatur och luftfuktighet så invånarna kan välja hur de vill ha det. Projektet verkar ändå inte bli av, åtminstone inte i tid för bostadsmässan.

Det brukar ju vara så med stora projekt, sällan blir det riktigt som man tänkt sig från början. Mycket har hänt sedan oktober 2018 då det blev klart att Lovisa får vara värd för bostadsmässan 2023. Pandemin och kriget i Ukraina har förstås påverkat planerna, bland annat genom att priset på byggmaterial gått upp.

– Alla som läst nyheterna förstår säkert att det blivit förändringar i de ursprungliga planerna. I det här världsläget har vissa projekt varit svåra att föra framåt som man tänkt sig från början. Å andra sidan tror jag inte att våra mässbesökare kommer att märka av något, slutresultatet kommer ändå att vara fint och något det lönar sig att komma och se på, säger Okkonen.

Gång i park.
Bildtext Parken har planerats lite mer organiskt än man först tänkte. Den stora eken till vänster är skyddad. Till höger har man planterat körsbärsträd.
Bild: Mira Bäck / Yle
Damm i park.
Bildtext Den lilla dammen i parken rymmer dagvattnet från bostadsområdet. Den fanns inte med i planerna från början, men man behövde en dagvattendamm och området var vått och sankt sedan tidigare.
Bild: Mira Bäck / Yle
Vassen har sparats för där lever både fåglar och fiskar. På spångar kan man gå som in i en annan värld.

Alltid är förändringar inte av ondo. Okkonen lyfter upp parkområdet som inte gjorts riktigt enligt den ursprungliga planen.

– Vi har istället tittat oss omkring och anpassat oss mer efter naturen runtomkring. Istället för att placera parkgångarna där de finns på pappret så har vi placerat dem där de passar in bäst i omgivningen. Vi har fått bra feedback på parkområdet, säger Okkonen.

Ett halvfärdigt hus.
Bildtext Det här huset heter Lilla Hygge.
Bild: Mira Bäck / Yle

Lyktan som lyser ut mot havet

Jenna Aalto och Dani Ryynänen är på god väg med sitt husbygge. Husgrunden gjordes förra veckan, och om några veckor kommer stockarna.

– Sedan börjar huset stiga uppåt, konstaterar Aalto.

– Det är kanske etappen vi väntat mest på. Om vi hinner så försöker vi komma och se på när de gör stockarna, säger Ryynänen.

En man och en kvinna i skyddshjälm och gula västar på en byggplats.
Bildtext Jenna Aalto och Dani Ryynänen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Väggarna och taket blir klara i höst, sedan kan man jobba vidare i skydd för vädret under vintermånaderna.

Också Ryynänen och Aalto har behövt göra ändringar längs med projektets gång.

– Budgetmässigt trappade vi ner på planerna. Vi lämnade bort utebyggnaden och ändrade från CLT till stock. Vår grundplan är densamma. Lite mindre hus men precis samma rum, säger Ryynänen.

En husgrund framför ett halvfärdigt trähus.
Bildtext Grunden är klar. Grannens hus syns i bakgrunden.
Bild: Mira Bäck / Yle

Visionen är att familjens nya hem ska bli öppet och ljust, modernt skandinaviskt men framförallt hemtrevligt.

– Det är jätteviktigt för oss för det här blir ju vårt hem, säger Aalto.

Huset kommer att se ut som en låda, en kub, med stora fönster mot havet. Det ska stå ganska högt uppe på berget, med utsikt över Lovisaviken.

– Vi har funderat på hur huset kommer att se ut när vi sitter vid Saltbodan på andra sidan viken. En låda med stora glasrutor, det är ju precis som en lykta ut mot havet. Det låter jättemysigt tycker vi, säger Aalto.

Familjens husprojekt går att följa med på Instagramkontot @kuningattarenhelmi.