Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredrik Smulters oväntade drag – blir hockeyscout för Örebro i SHL: "Visste att de var positivt inställda till Finland så jag lade ihop 1+1"

Fredrik Smulter talar med Jonathan Iilahti på isen.
Bildtext Fredrik Smulter har varit involverad i Malaxhockeyn under de senaste åren.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Den tidigare världsmästaren i bänkpress sadlar om. Fredrik Smulter har anlitats av den svenska SHL-klubben Örebro med uppgiften att hålla koll på hockeyspelare i Finland.

Ishockey är ingalunda obekant för Smulter som även har en bakgrund som chefstränare för Malax IF. Han hoppas att på sikt kunna få jobba med hockey på heltid.

– Hockeyn är en av mina passioner i livet. Efter fem år som headcoach i division 2 och 3 var jag ute efter nya utmaningar – och kanske ett sätt att bakvägen komma in i proffshockeyn. Örebro gav mig den här chansen, säger Smulter.

Smulter säger sig ha bra koll på klubben som i nuläget har fem finländare: backarna Kristian Näkyvä och Rasmus Rissanen samt anfallarna Jani Lajunen, Robert Leino och Petrus Palmu.

– Jag tycker att Örebro under de tio senaste åren har varit SHL:s mest Finlandsvänliga organisation. Det har alltid funnits många finländska spelare där, säger Smulter och antyder att han själv var initiativtagande.

– Jag visste att de var positivt inställda till Finland och finska spelare så jag lade ihop 1+1. Man kan säga att det sist och slutligen fanns ett ömsesidigt intresse.

Kristian Näkyvä spelar ishockey.
Bildtext Kristian Näkyvä har trivts i Örebro. Han är inne på sin femte säsong i klubben.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Smulter antar utmaningen med en portion ödmjukhet då han inser att han är ute på obekanta vatten.

– Jag är ny i gamet. Det är en stor chans och ära att få vara i utkanten av en proffsorganisation.

– Jag tror på att man kommer långt med passion. Jag kan bara prata för min egen del, men vill man så kan man.

Smulter ska nu hålla koll på etablerade FM-ligaspelare som kan tänkas vara intresserade av en flytt västerut.

– Hockeyn i Finland är jätteannorlunda i jämförelse med SHL. De vill veta vilka spelare som klarar av SHL-hockeyn och vilka som inte gör det. De vill ha tillgång till ett öga som pratar finska, säger Smulter.

Petrus Palmu firar mål för Lejonen.
Bildtext Petrus Palmu flyttade i somras till Örebro. Förra säsongen gjorde han succé i Jukurit och fick även dra på sig landslagströjan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Örebro tog klivet upp i SHL våren 2013 och gör nu sin tionde säsong på den högsta serienivån. Den främsta meriten är en semifinalplats våren 2021. Säsongen 2021–22 slutade med en kvartsfinalförlust.

I jakten på större framgångar är Smulters uppgift att håll koll på välbekanta namn i Finland.

– Det här handlar om att bevaka etablerade spelare. Man tar in importer för att de ska göra skillnad. Jag har nog koll på spelarna som ingår i den kategorin, och har jag det inte, skaffar jag kunskapen.

Diskussion om artikeln