Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Testa boveteplättar som är naturligt glutenfria – lätt som en plätt att göra galette från Bretagne

Testa boveteplättar som är naturligt glutenfria – lätt som en plätt att göra galette från Bretagne - Spela upp på Arenan

En klassisk galette från Bretagne fylls med ost, ägg och skinka och är som en expresspaj, men den kan lika bra användas som en wrap med olika fyllningar.

Att göra plättar på bovete är enkelt och de passar för de allra flesta. Bovete är naturligt glutenfritt och i en traditionell galettesmet används varken mjölk eller ägg. Smeten är också hållbar i kyl så man kan använda samma smet i flera dagar om man vill.

– Allt som behövs är vatten, bovetemjöl och havssalt, inget mera. Huvudsaken är att man gör smeten en dag på förhand så den får svälla. Då behövs inget ägg i smeten, berättar kocken Julien Huéber.

En leende man med förkläde som står och steker mat i ett kök. Mannen håller en stekspade i en hand och ett lock i den andra.
Bildtext Autentisk mat med historia gör kocken Julien Huéber extra glad.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Han använder ett traditionellt recept från Bretagne för han gillar autentisk mat. Det finns recept på galette med honung och öl, men han gillar den enkla och rena smaken av bovete.

– Bovete har en lite jordig smak och det passar bra med fisk och skaldjur, säger Huéber.

En stekpanna med en klassisk galette från Bretagne fylld med ägg och skinka.
Bildtext En galette från Bretagne serveras som ett paket.
Bild: Carina Ahlskog

En klassisk galette från Bretagne fylls med riven ost, skivad skinka och ägg i pannan, med lätt uppvikta kanter så det blir som ett fyrkantigt paket. Blir det galetter över kan man använda dem som wraps med både söta och salta fyllningar de kommande dagarna.

Ett fat med plättar.
Bildtext Galetterna får ett vackert mönster när de steks med olja i en het panna.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Galettesmet

Ingredienser

  • 300 g bovetemjöl

  • ca 1 l kallt vatten

  • 10 g havssalt

  • en neutral olja för stekning, t. ex. rapsolja

Instruktioner

  1. Vispa bovetemjöl, vatten och havssalt till en jämn smet.

  2. Låt stå i kylskåp över natten.

  3. Stek tunna plättar i en neutral olja i het panna för att få frasiga plättar.

  4. Går plättarna sönder är smeten för lös och du kan tillsätta lite mera bovetemjöl. Blir plättarna för hårda kan du spä ut smeten med vatten.

En portion med en klassisk galette från Bretagne, fylld med ägg, skinka och gräslök.
Bildtext Lunchen är klar på 10 minuter om du har förberett smeten dagen innan.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Klassisk galette från Bretagne

Ingredienser

  • ägg

  • rökt skinka i skivor

  • ost, t. ex. emmentaler

  • gräslök

Instruktioner

  1. Stek en galette. Strö lite riven ost över galetten i stekpannan.

  2. När osten smält lite river du över lite rökt skinka och knäcker ett ägg över fyllningen.

  3. Vik upp kanterna på galetten så den blir som en fyrkant.

  4. Om du vill ha ägget ordentligt lagat kan du lägga ett lock på stekpannan. Garnera med lite finskuren gräslök.

  5. Avnjut direkt.

En tallrik med en wrap fylld med räkor, sallad och dill med citronklyftor på sidan.
Bildtext Räkor och skaldjur passar bra ihop med smaken av bovete.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Räkmacka på bovetegalette

Ingredienser

  • krispig sallad

  • räkor med skal

  • kokt ägg

  • cocktailsås

  • dill, citron

Instruktioner

  1. Riv lite sallad över en avsvalnad galette. Klicka över en eller ett par matskedar cocktailsås. Skala räkor och lägg en näve räkor i galetten.

  2. Skiva kokt ägg och lägg några äggskivor i galetten. Pressa över lite citronsaft och garnera med några dillkvistar. Vik ihop och njut.

En grön lövformad skål med en rosa kall sås.
Bildtext Cocktailsåsen är också känd som Rhode Island.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Cocktailsås

Ingredienser

  • 1 äggula

  • 2 dl olja

  • 1 msk dijonsenap

  • 2-3 msk ketchup

  • saften från ½ citron, ca 2 msk

  • 1 msk whisky, konjak eller rom passar också

Instruktioner

  1. Vispa äggula, salt, senap och olja till en slät majonnäs. Tillägg 2 msk pressad citronsaft och 2 msk ketchup. Ketchup ger såsen en vacker färg.

  2. Avsluta med en 1 msk konjak eller whisky. Låt såsen vila en stund innan servering.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk