Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Marsch för iranska och kurdiska kvinnors rättigheter ordnades i Åbo – många ville hedra Mahsa Aminis minne

Två unga kvinnor i demonstrationståg.
Bildtext Dilan Rashidi och Shilan Moulani hade kommit till demonstrationen för att stå upp för iranska och kurdiska kvinnors rättigheter.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Under torsdagen ordnades en demonstration för kvinnors rättigheter i Åbo. Över 100 personer hade samlats vid Åbo domkyrka för att hedra minnet av den unga kurdiska kvinnan Mahsa Amini.

Amini dog i Irans huvudstad Teheran då hon greps av den så kallade sedlighetspolisen, som ansåg att hon brutit mot reglerna om att täcka håret.

Händelserna har lett till omfattande protester mot regimen i Iran.

Demonstrationen i Åbo inleddes vid femtiden på eftermiddagen, och personerna som hade samlats utanför domkyrkan marscherade sedan vidare längs med Aura å mot Salutorget.

Dilan Rashidi och Shilan Moulani från Lundo och Åbo kom till marschen för att visa sitt stöd för iranska och kurdiska kvinnors rättigheter.

– Det känns bra att vi i Finland kan demonstrera för kvinnorna i Iran, utan att själva råka illa ut för det. Från Iran ser vi bilder där folk skadas och mördas bara för att de uttrycker sina åsikter, säger Rashidi.

Personer i demonstrationståg.
Bildtext Marschen började utanför Åbo domkyrka.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Följer läget i Iran via sociala medier

Rashidi och Moulani följer med händelserna i Iran via sociala medier.

– Jag följer med det som de iranier och kurder som jag känner lägger upp på Twitter, Instagram och Tiktok, säger Rashidi.

Det är ibland fråga om råa bilder och videoklipp där människor far illa, säger Rashidi, men så ser verkligheten ut just nu för människorna som protesterar i Iran.

Moulani håller med och tillägger att hon också följer finländare med kurdiska rötter. Via sociala medier får de snabbare reda på det senaste.

– Medierna i Finland inte är lika bra på att rapportera om vad som verkligen händer just nu i Iran.

Personer i demonstrationståg.
Bildtext Många höll upp skyltar med budskapet ”kvinnor liv frihet”.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Åbobon Sam har kommit till demonstrationen med sin familj. Också han följer noga med det som händer i Iran via sociala medier. Han hoppas att protesterna ska leda till ett regimskifte.

– Vi är här för att försvara iraniernas mänskliga rättigheter. Det enda vi kan göra just nu är att visa för världen att vi står upp mot regimen.

Kvinna med blont hår och man med mörkt hår samt bebis.
Bildtext Åbobon Sam med familj.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Under marschen mot Salutorget skanderades bland annat ”vi är alla Mahsa Amini” och ”ner med diktaturen”.

Personer i demonstrationståg.
Bildtext Marschen inleddes vid Åbo domkyrka, och fortsatte sedan längs med Aura å mot Salutorget.
Bild: Carl Fahllund / Yle