Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Har allt handtvättande torkat ut dina händer – här är ett recept på en överfettad tvål som är snäll mot huden

Uppdaterad 24.10.2023 10:10.
Gör en tvål som är snäll mot händerna - Spela upp på Arenan

Av endast tre ingredienser får du en fast tvål som löddrar bra och tvättar rent.

Tvål består av fett som förtvålats med lut. Lut är en lösning av ett mycket basiskt ämne, till exempel kaustiksoda, och vatten. Vi har gjort tvål på det sättet i minst tusen år och det enda som egentligen har förändrats är att vi numera ofta väljer vegetabiliska fetter som bas i tvålen, snarare än den traditionella får- eller oxtalgen.

I all tvålkokning är det väldigt viktigt att få mängderna rätt, för det mesta även temperaturerna. Just det här receptet är ett förenklat tvålrecept där man inte behöver bry sig om temperaturen.

Den här metoden kan enbart användas i när man gör tvål med kokosolja som enda fett, det fungerar inte med något annat fett. Alla fetter har nämligen olika egenskaper och beter sig på olika sätt i tvål.

Tvålar uppradade i hög på ett runt fat
Bildtext Fin och fast hemgjord tvål. Av en sats blir det många tvålar.
Bild: Monica Storm / Yle

Mycket av den tvål som säljs är ganska stark för huden. Den innehåller en hög andel lut i förhållande till fettet, vilket gör att den visserligen tvättar rent riktigt bra men även torkar ut huden.

Det här receptet är överfettat med 20 procent. Det betyder att tvålen innehåller en del fett som inte förtvålats och som fungerar som en slags inbyggd hudkräm.

Dessutom frigör förtvålningsprocessen stora mängder glycerin, en fettalkohol som binder fukt i huden. Många kosmetikaföretag tar bort glycerinet ur tvålen och använder det i hudkräm istället men i vår tvål finns det kvar och gör tvålen mild och hudvänlig. Den här tvålen går till och med bra att använda i ansiktet.

Receptet innehåller kaustiksoda/lut, som är starkt basiskt och som därför skall hanteras med stor försiktighet. Läs säkerhetsinformationen längst ner i artikeln innan du börjar göra tvål.

Tre glasbyttor med ingredienser på ett träbord
Bildtext Kaustiksoda, kokosolja och vatten behövs för att göra tvål.
Bild: Monica Storm / Yle

Ingredienser till cirka sju medelstora tvålar:

  • 500 g kokosolja

  • 73 g kaustiksoda (99-100%)

  • 171 g vatten

  • 10 ml eterisk olja, till exempel rosenträ, bergamott eller lavendel om du vill att tvålen skall dofta

Gör så här:

  1. Väg upp kokosolja i en rostfri bunke eller kastrull. En glasskål går också bra.

  2. Ta på dig skyddsglasögon och handskar.

  3. Väg upp kaustiksoda i en stadig behållare.

  4. Väg upp vatten i en stadig och värmetålig behållare.

  5. Ta med kaustiksoda och vatten ut utomhus eller ställ dig under köksfläkten.

  6. Häll kaustiksodan i vattnet. Det är viktigt att göra rätt här, häller du vattnet i sodan kommer det att sprätta kaustiksoda överallt. Tänk SIV – Soda I Vatten.

  7. Håll undan ansiktet och rör i blandningen, luten, med en visp tills all kaustiksoda har löst sig. Blandningen kommer att hettas upp av reaktionen mellan kaustiksodan och vattnet och det börjar ryka om den.

  8. När all kaustiksoda har löst sig, tar du in luten och häller den över kokosoljan. Här är det också viktigt att göra på rätt sätt. Tänk SIF – Soda I Fett. Vid det här momentet är det viktigt att vara snabb så att luten är tillräckligt varm för att smälta kokosoljan.

  9. Stick ned en stavmixer i blandningen, håll den nära botten och kör i 30 sekunder.

  10. Rör om med stavmixern och kör sedan 30 sekunder till. Rör om. Det brukar bildas en klump med fastare tvålmassa där man kört med mixern och det är den som skall röras ut.

  11. Mixa och rör några omgångar till, tills tvålmassan börjat tjockna så pass att det går att dra spår med stavmixern i den.

  12. Tillsätt eterisk olja.

  13. Mixa i 30 sekunder till.

  14. Häll snabbt upp i tvålformar. Bra tvålformar är till exempel bakformar i silikon, tomma mjölkkartonger eller yoghurtbyttor i plast. Det går också att göra tvålen i en stor form och sedan skära den i bitar.

    Sitter tvålen fast i formen kan du testa att sätta in den i frysen en stund så lossnar den lättare.

  15. Täck över tvålformarna med en bricka och lägg en filt eller frottéhandduk över. Nu börjar nämligen själva förtvålningsprocessen där luten omvandlar fettet till tvål och försvinner. Tvålmassan alstrar värme under förtvålningen och det är viktigt att den får behålla värmen för att tvålen ska stelna snabbt.

  16. Låt tvålformarna stå över natten. Tryck sedan ut tvålarna och låt dem lufttorka en dag. Nu är de färdiga att använda.

Tvål med lödder på ett fat format som ett blad
Bildtext Tvålen löddrar härligt och gör huden mjuk.
Bild: Monica Storm / Yle

Säkerhetsinformation om kaustiksoda

Kaustiksoda, eller natriumhydroxid, är ett starkt basiskt ämne som bland annat används för att tvätta bort färg från möbler eller rensa avloppet. Kaustiksoda kan köpas i färgaffärer. Kaustiksoda upplöst i vatten kallas också lut.

Sök på nätet om du inte hittar kaustiksoda i din vanliga färgaffär. Det ska vara ren kaustiksoda (99-100%), den får inte vara utblandad med något annat ämne.

Då kaustiksoda är så starkt basiskt krävs det att man hanterar den med försiktighet.

Här är några grundläggande regler som jag starkt rekommenderar att man följer:

  1. Använd alltid skyddsglasögon vid hantering av kaustiksoda. Glasögonen ska sitta på från att flaskan med kaustiksoda öppnas till att tvålen är upphälld i sina formar och redskapen diskade.

  2. Använd gummihandskar för att skydda händer och underarmar.

  3. Var noga med att inte klia dig i ansiktet medan du kokar tvål.

  4. Täck arbetsytan med skyddsplast. Kaustiksodan kan annars fräta bort färg från arbetsbänken vid eventuella stänk.

  5. Andas aldrig in ångorna från luten, alltså kaustiksodan när den är upplöst i vatten.

  6. Ha ett glas med vatten och ättika i närheten för att kunna neutralisera eventuella stänk på huden.

  7. Häll en skvätt ättika i diskvattnet för att neutralisera luten då du rengör kärl och redskap.

  8. Tänk på att även när tvålmassan är färdig att hälla upp i formar är den starkt basisk och frätande. pH-värdet kommer att sänkas snabbt det kommande dygnet och efter några dagar är tvålen färdig att använda.

  9. Använd inte kärl eller formar av aluminium då du gör tvål eftersom de kan missfärga tvålen.

  10. Tvålkokning är inte en aktivitet som lämpar sig för små barn.

  11. Se till att du får vara i fred i köket när du gör tvål. Fokusera och ta det lugnt.

Gummihandskar, skyddsglasögon och förkläde ligger på träbord
Bildtext Skyddsutrustning vid tvåltillverkning: gummihandskar, skyddsglasögon och förkläde.
Bild: Monica Storm / Yle

All hård tvål är gjord på det här sättet, genom att blanda lut (kaustiksoda och vatten) med fett. Det är en flera tusen år gammal metod.

När luten och fettet blandas sker en kemisk process där fettet förtvålas och luten förbrukas i processen så att när processen är färdig och tvålmassan fått stå i sin form över natten är tvålen helt ofarlig att använda. Det finns då ingen lut kvar i den och pH-värdet har sjunkit till vad som är normalt för en tvål.

Det som händer om man vispar in luft i tvålen så att där bildas luftbubblor är att luten skvalpar omkring där inne utan att ha fett att förtvåla och därmed förbrukas den inte. Ser du till att hålla stavmixern nära botten så kommer ingen luft in och inga bubblor bildas.

Följer du instruktionerna i receptet och läser igenom säkerhetsinformationen noga så kommer du att få en toppenbra tvål, därför att den här tvålen är kraftigt överfettad och väldigt mild mot huden. Lycka till!