Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Chefsöverläkare om coronaläget: ”Sådana tider som vi hade i början av pandemin kommer vi knappast att uppleva mera”

En man i svart jacka står i en korridor.
Bildtext Chefsöverläkaren Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområdet är relativt säker på att det värsta är över gällande coronaviruset. Men vartåt det barkar under hösten vet ingen.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle

Just nu är coronaläget i Österbotten relativt stabilt, men vad som händer under hösten är svårt att sia om. Peter Nieminen konstaterar ändå att den allvarliga formen av corona är ganska ovanlig i nuläget.

Coronaviruset hänger sig envist kvar när vi snart går in i oktober. I går informerade Institutet för hälsa och välfärd, THL, om läget i Finland och konstaterade att antalet smittfall har ökat en aning under början av hösten.

I Österbotten är läget relativt stabilt.

– Det varierar lite från dag till dag. Oftast i början av veckan är det lite högre siffror. Det kan vara till och med över 50 positiva, sedan minskar det under veckans gång, konstaterar chefsöverläkaren Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde.

– Avloppstesterna visar också att det inte varit några stora ändringar där heller. Coronan finns kvar, men att börja gissa vartåt det barkar senare under hösten vet ingen. Det blir att vänta och se.

Nieminen påpekar att de flesta insjuknar ganska lindrigt, men att sjukdomen ändå kan vara jobbig för en del.

– Vissa insjuknar ganska rejält oberoende om de haft fullt vaccinationsskydd.

– Men den här allvarliga formen ser vi ganska lite av. Det har bara varit enstaka visiter till intensiven på grund av corona. Några större mängder på specialsjukvårdsavdelningen eller på intensiven har vi inte sett under hösten.

Enligt Nieminen ökar risken för corona då folk igen rör sig relativt normalt och få använder sig av munskydd. Även om man bara får lindriga symptom så är det ändå bra att testa sig när man blir sjuk.

– Nog är det ändå corona vi försöker undvika och att man inte för det till dem som är utsatta, de som hör till riskgrupperna.

Vaccineringarna pågår också och just nu håller man på med den fjärde rundan för de som är över 60 och tillhör någon riskgrupp. Efter det blir det aktuellt med fler doser för alla som fyllt 65.

– Tanken och THL:s rekommendation är att man ger den i samband med influensavaccinet som man börjar ge i november, säger Nieminen.

Nieminen hoppas att coronaläget skulle hållas relativt stabilt under hösten och vintern, men han är också förberedd på det värsta.

– Sådana tider som vi hade i början av pandemin kommer vi knappast att uppleva mera, men en evig liten pina finns det risken att det kommer att bli.