Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska seismologens upptäckt om gasläckan blev världsnyhet: ”Vi kan se att någon har sprängt”

Uppdaterad 30.09.2022 12:33.
Svenska kustbevakningen har publicerat nytt videomaterial på gasbubblorna som virvlar runt på havsytan.

Seismologen Björn Lund var först ut med att bekräfta att något hade sprängts vid platserna där Nord Stream-gasen läcker ut i Östersjön.

Det kokar på Östersjön.

Från 80 meters djup väller gas upp till ytan och bildar 10 meter höga vattenpelare då den ryska naturgasen frigör sig från sina rör på havets botten. Den svenska kustbevakningen kan bara se på när metangasen skjuter upp i atmosfären, något som väntas ha stora miljökonsekvenser.

Två av de totalt fyra läckorna finns i svensk ekonomisk zon.

– Det handlar om ett större utsläpp på ungefär 900 meter i diameter och ett mindre på ungefär 200 meter i diameter, säger Jenny Larsson, vakthavande befäl vid Kustbevakningens ledningscentral till Svenska Dagbladet.

Det var tidigt på måndag morgon som Nord Stream 2 började läcka. Samma kväll började det bubbla ut gas från Nord Stream 1 och snart var den säkerhetspolitiska krisen ett faktum.

På tisdag morgon märker seismologen Björn Lund att han har en roll att spela i detta.

Så upptäcktes sprängningarna

Björn Lund arbetar som föreståndare för det Svenska nationella seismiska institutet, som tillsammans med nordiska och baltiska grannländer med stor noggrannhet kan mäta vad som sker på Östersjön.

De automatiska systemen snappar upp jordbävningar, vulkanutbrott och sprängningar.

– Redan ett par minuter efter den första sprängningen som inträffade klockan två på natten mellan söndag och måndag så hade vi en automatisk lokalisering. Klockan sju på kvällen inträffade den andra sprängningen, och där fick vi också en automatisk lokalisering, säger Björn Lund.

Björn Lund tittar in i kameran
Bildtext Björn Lund har blivit uppringd av media från hela världen sedan han bekräftade att det skett sprängningar vid gasledningarna.
Bild: MIKAEL WALLERSTEDT

Eftersom Björn Lund och hans medarbetare ofta registrerar sprängningar i Östersjön, exempelvis från olika marinövningar, noterades de två detonationerna knappt.

– Men dagen efter när det kom rapporter om att det läcker gas kunde vi associera sprängningarna med gasledningarna. Vi kunde då se att det här inte var jordbävningar, det här var inte jordskred under vattnet utan det här var faktiskt sprängningar.

Björn Lunds upptäckt blev en världsnyhet.

– Jag blev ju förstås lite förvånad och något upphetsad över att vi med hjälp av våra data kan se att det är någon som har sprängt här. Vi kan se att det har skett rejäla detonationer vid gasledningen, säger han.

Hur kraftiga sprängningar var det frågan om?

– Vi har försökt jämföra data från måndagens sprängningar med data som vi har från marinens sprängningar där vi vet hur mycket de har sprängt. Då kan vi preliminärt säga att det i den större sprängningen rör sig om 100 till 200 kilo TNT-ekvivalenter, säger Lund.

En tredje detonation utreds

Den svenska Säkerhetspolisen har nu tagit över förundersökningen om grovt sabotage som åtminstone delvis kan vara riktat mot svenska intressen. Björn Lund är förtegen när Svenska Yle frågar honom om vilken roll han har i utredningen.

– Vi hjälper till så mycket vi kan. När vi får förfrågningar från myndigheterna, vilka myndigheter det än är, så hjälper vi till med all den information vi har och gör så mycket vi kan för att hjälpa till i undersökningarna.

seismologiska kurvor från sprängingar
Bildtext Den andra och möjligtvis tredje sprängningen, registrerad en mätstation utanför Lund i Skåne. Seismologerna mäter i tre riktningar, vertikalt (LUN.Z), horisontellt i riktning mot sprängningen (LUN.R) och horisontellt vinkelrätt mot riktningen till sprängningen (LUN.T).
Bild: Svenska nationella seismiska institutet

Björn Lund och hans team arbetar för tillfället med att försöka ta reda på om det kan ha skett en tredje sprängning. De data de har fått in från den andra sprängningen ser lite annorlunda ut.

– Vi ser nu om det var frågan om två sprängningar som inträffade med väldigt kort mellanrum. Om det har skett två sprängningar har de skett med fem till sex sekunders mellanrum, så vågformerna är helt hopblandade på våra mätstationer, säger Lund.

För att få klarhet i vad som har hänt vid gasledningarna behöver man undersöka läckorna närmare. Den svenska kustbevakningen tror att rören kan vara tomma tidigast under helgen och då kan man bistå Säkerhetspolisen med dykpersonal och en fjärrstyrd undervattensrobot.

DN: Experternas varningar ignorerades

Nord Stream-ledningarna har varit omdebatterade från början. Redan 2007, tre år före bygget av den första ledningen inleddes, varnade experter vid svenska Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, om potentiella attacker mot gasledningen, skriver Dagens Nyheter.

I en rapport som gjordes på uppdrag av Försvarsdepartementet skriver FOI att ledningen är sårbar för explosioner.

– Trots dess betongskal är ledningen ganska sårbar, och en dykare skulle räcka för att fästa en sprängladdning, skriver FOI.

Gasen från Nord Stream 1-ledningen syns på Östersjöns yta utanför ön Bornholm.
Bildtext Här väller gasen upp från Nord Stream 1 utanför den danska ön Bornholm.
Bild: AOP

En attack mot ledningen skulle kunna leda till politisk friktion, enligt rapporten.

Trots dessa och andra säkerhetsvarningar landade den svenska regeringen i att det inte gick att stoppa gasledningen och i april 2010 började man sänka ner rören i Östersjön.

Dagens Nyheter skriver också att en attack mot Nord Stream har använts som ett scenario i olika krisövningar för svenska beslutsfattare. I dessa övningar har Ryssland efter ett attentat mot gasledningarna satt in militära åtgärder utanför Sveriges kust.