Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gränserna stängdes för ryska turister – en cyklist bland de sista som tog sig över gränsen vid Vaalimaa

Uppdaterad 30.09.2022 09:14.
Gränsstationen Vaalimaa stängdes för ryska turister vid midnatt - Spela upp på Arenan

Bilkön hann bli lång på den ryska sidan vid Vaalimaa gränsstation före midnatt. Ryska turister kan inte längre komma in i Finland.

Det var en historisk stund på gränsen mellan Finland och Ryssland då klockan slog midnatt. Ryska turister får inte längre ta sig över gränsen utan speciella skäl.

Sju bilar fick köra över gränsen vid Vaalimaa gränsstation strax efter midnatt, rapporterar Yle uutisets reporter på plats. Bland de sista fanns också en ung man på cykel.

Trafiken från den ryska sidan ökade under kvällen före midnatt, uppskattningsvis hundra bilar stod i kö vid Vaalimaa. De personer som hunnit köa ända fram till gränsstationen före midnatt kontrollerades enligt normal praxis.

I början av kvällen var trafiken livligare åt andra hållet, från Finland till Ryssland, då personer som åkt på uppköp återvände till Ryssland.

Största delen av ryssarna som tog sig över gränsen visste att visumen begränsas vid midnatt, men en del hade bara hört det ryktesvägen.

Hälften av ryssarna avvisades efter midnatt

Ungefär 380 inresor från Ryssland till Finland skedde via gränsövergångsställena i sydöstra Finland mellan midnatt och klockan fem i morse, uppger sydöstra Finlands gränsbevakningssektion.

Enni Matikainen, kommunikationssekreterare vid gränsbevakningssektionen, säger till STT att ungefär hälften av de ryska medborgare som kom till gränsstationerna i sydöstra Finland i natt avvisades.

Drygt 4 600 ryska medborgare kom till Finland via gränsövergångsställena i sydöstra Finland i går.

Gränsmärke vid Finlands riksgräns.

Finlands gränser stängda för ryska turister vid midnatt – vissa undantag ska gälla

Statsrådet stoppar den ryska turismen för att trygga Finlands internationella relationer.

Vill trygga Finlands internationella relationer

Syftet med begränsningarna som trädde i kraft vid midnatt är att helt förhindra rysk turism och också göra det omöjligt för ryssar att resa till andra länder via Finland.

Ryssar kan ändå fortfarande resa till Finland i vissa fall, till exempel om de kommer för att träffa en familjemedlem som bor i Finland.

Dessutom kommer de ryska personer som äger en fastighet som köpts i Finland före den 30 september att kunna komma till Finland för nödvändiga underhållsåtgärder.

Visumrestriktionerna motiveras av att ryska medborgares inresa i turismsyfte äventyrar Finlands internationella relationer. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sa på torsdagen att man beaktat till exempel diskussioner med ledningen i Ukraina, samt relationerna med de baltiska länderna och Polen.

Att Finland har den längsta landgränsen i Schengenområdet mot Ryssland har också påverkat beslutet.

Artikeln uppdaterades klockan 9:14 med uppgifter om gränsövergångarna under natten.