Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland annekterar ockuperade ukrainska regioner i dag: ”Skapar en slags formell rättslig grund för Ryssland att använda kärnvapen”

Pansarvagnar under parad på Röda torget i Moskva.
Bildtext En konsert kommer att hållas på Röda torget i Moskva för att fira annekteringen av ockuperade områden i Ukraina.
Bild: All Over Press

Rysslands president Vladimir Putin kommer att skriva under överenskommelser som innebär att fyra ukrainska regioner annekteras av Ryssland. Annekteringen är ett sätt för Ryssland att skapa legitimitet för kriget i Ukraina och har mötts av fördömanden.

Under fredag eftermiddag ska Rysslands president Vladimir Putin hålla i en ceremoni i Kreml i Moskva.

Under ceremonin kommer Putin och ledarna för ockupationsstyrena att signera överenskommelser som bekräftar att de fyra ukrainska regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja ansluts till den ryska federationen.

Kreml planerar också att bjuda på en konsert på Röda torget i Moskva för att fira annekteringen.

Det här rapporterade såväl internationella som ryska medier under torsdagen.

Så kallade folkomröstningar avslutades i tisdags

Ceremonin sker endast tre dagar efter att de så kallade folkomröstningarna, som hållits i de fyra ryskkontrollerade regionerna i Ukraina, avslutats.

Folkomröstningarna har inte skett enligt västerländska demokratiska standarder och resultaten saknar folkrättslig legitimitet.

Inga västerländska länder förväntas erkänna annekteringen av de fyra regionerna och annekteringen har mötts med fördömanden från omvärlden.

Annekteringen ett sätt att legitimera kriget

Annekteringen av de ukrainska regionerna är ett sätt för Ryssland att legitimera den mobilisering av reservister som Putin meddelade om den 21 september och som påbörjats i landet.

Ryssland kan nu hävda att reservisterna ska försvara sitt eget land, istället för att de försvarar ukrainska utbrytarregioner. Dessutom rapporterar Reuters att Ryssland nu kan mobilisera soldater från de regionerna som de annekterar.

Annekteringen är också ett sätt för Ryssland att försöka avskräcka Ukraina från ytterligare offensiver och stoppa länderna i väst från att ytterligare stötta Ukraina.

Annekteringen sker också efter att Ukraina haft offensiva framgångar i Charkivregionen och tvingat ryska styrkor till reträtt.

Sotilas valitsee ammusta laatikosta.
Bildtext Annekteringen av regioner sker efter ukrainska framgångar vid fronten.
Bild: Anatolii Stepanov / AFP

Ändrar sannolikt inte Ukrainas planer

Ryssland har i dagsläget inte full kontroll över något av de fyra områden som de nu planerar att annektera. Det innebär att fronten – ur ett ryskt perspektiv – kommer att befinna sig mitt i ryskt territorium.

Detta kan i sin tur leda till att Ryssland utfärdar olika ultimatum till Ukraina och länderna i väst.

Men Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan i Sverige, tror inte att Ukraina kommer ändra sina militära strategier.

– Man tar inte det här på allvar i Ukraina, utan man kommer göra precis som man gjort tidigare, säger Engelbrekt.

– De ukrainska konventionella styrkorna på marken kommer att fortsätta försöka återerövra sina territorier.

Regionerna faller under Rysslands kärnvapendoktrin

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har också varit tydlig med att de annekterade områdena kommer att lyda under Rysslands kärnvapendoktrin.

Kjell Engelbrekt säger att Ryssland i bokstavlig mening kan använda sig av doktrinen och den lagstiftning som finns i den ryska federationen för att nu hävda att attacker mot regionerna i Ukraina utgör ett existentiellt hot mot Ryssland.

– Det skapar en slags formell rättslig grund för Ryssland att använda kärnvapen. Men man ska komma ihåg att det inte är särskilt många andra länder som kommer att acceptera den här typen av tolkning. Inte minst för att det handlar om ett territorium som Ryssland har tillskansat sig med tvångsmedel, säger Engelbrekt.

Engelbrekt påpekar också att FN:s säkerhetsråd nu planerar att rösta om en resolution som skulle fördöma genomförandet av de så kallade folkomröstningarna i de ukrainska regionerna.

– Det är ett sätt för det internationella samfundet att visa sitt avståndstagande inför de här folkomröstningarna, men också att undergräva de här försöken från rysk sida att skapa någon slags legitimitet i rättfärdigandet av användande av antingen kemiska vapen eller taktiska kärnvapen i Ukraina.