Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Klient på serviceboende i Lundo dödade en annan klient – enhetsansvarig frias av tingsrätten

Diskret bild på en vårdare som gör hembesök hos en åldring.
Bildtext Bildsättningsbild ur arkivet. Misshandeln ägde rum på Pihlajalinnas enheten Setelänpiha i Lundo i januari 2019.
Bild: Hilma Toivonen / Yle

I januari 2019 misshandlade en klient på ett serviceboende i Lundo en annan klient så allvarligt att klienten dog. Den ansvariga på enheten stod åtalad i Egentliga Finlands tingsrätt för att ha försummat övervakningen, men frias nu på alla punkter.

Den ansvariga på enheten frias från åtal om grovt dödsvållande, dödsvållande, och skadevållande.

Misshandeln ägde rum på Pihlajalinnas enhet Setälänpiha. Offret, en kvinna med demenssjukdom som också bodde på enheten, gick in i mannens rum, vilket ledde till att mannen misshandlade kvinnan allvarligt. Kvinnan dog en dryg vecka senare.

Den manliga klienten anlände till enheten några månader innan misshandeln ägde rum. Han betedde sig flera gånger aggressivt mot andra klienter och det bestämdes att man skulle utöka övervakningen av mannen för de andra klienternas säkerhet.

Enligt åklagaren såg inte den enhetsansvariga till att övervakningen sköttes enligt överenskommelserna. Enligt åklagaren hade alltså den enhetsansvarigas försummelse lett till kvinnans död.

Egentliga Finlands tingsrätt beslutade ändå på fredagen att fria den åtalade på alla punkter. Tingsrätten lyfte fram att den enhetsansvariga inte hade befogenhet att anställa personer som kunde övervaka den aggressiva mannen på heltid, men att hen själv hade deltagit i övervakningen och instruerat sin personal att övervaka mannen.

Den åtalade berättade i rätten att personalen hade fått instruktioner att inte lämna den aggressiva mannen ensam eller oövervakad. Därför kan den enhetsansvariga inte anses ha agerat vårdslöst eller anklagas för att ha försummat sin uppgift enligt tingsrätten.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.