Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centralkriminalpolisen utreder miljonbedrägeri med bitcoin – offren utlovades jättevinster

Uppdaterad 30.09.2022 10:54.
Foto av laptop, på skärmen en bild som föreställer guldfärgade mynt samt ett silverfärgat mynt med symbolen för Bitcoin.
Bildtext Finländare lurades att placera stora summor i virtuella plattformar.
Bild: /All Over Press

Centralkriminalpolisen (CKP) har blivit klar med förundersökningen i en omfattande bedrägerihärva där finländare lurats att placera stora summor på plattformar på nätet.

CKP uppger att målsägandena i verkligheten förlorat sina pengar till kriminella.

Förlorade miljontals euro

Det handlar om två personer som på nätet vilseletts att placera virtuella tillgångar med löften om hög ränta. Personerna har förlorat sammanlagt 250 bitcoin som för närvarande motsvarar 4,6 miljoner euro.

Polisen har i sina utredningar kommit fram till att de placerade pengarna gått direkt till ett nätverk för penningtvätt – de har varken sålts eller placerats vidare.

– De finländska målsägandena har trott att de placerar pengar i investeringsplattformar som handlar med fluktuationer i bitcoinvärdet. På bedragarnas webbsidor finns påhittade diagram som visar hur investeringarnas värde ökar, säger undersökningsledaren Hans Fagerström vid CKP.

Utlovades enorm vinst

Ett av offren uppger att hen utlovats tiotals miljoner i vinst. Offren hade – efter att de placerat pengarna – blivit kontaktade av bedragarna, som meddelade att vinsterna hade ”fastnat” och att det behövdes mer bitcoin för att frigöra tillgångarna och vinsterna.

Bedrägerierna har fabricerats utomlands. En person är häktad misstänkt för grovt bedrägeri.

– Polisen har gjort ett omfattande internationellt samarbete och lyckats spåra en del av bytet. Tillgångarna ska ha använts till luxuös livsstil, säger Fagerström.

Källa: Pressmeddelande