Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sannfinländaren Satu Söderström från Kimitoön ber om ursäkt för partiets finskhetsprogram: ”Svenskspråkiga partimedlemmar har lämnats utanför diskussonen”

Uppdaterad 04.10.2022 08:27.
Satu Söderström
Bildtext Söderström säger att det nya finskhetsprogrammet har väckt starka reaktioner bland Sannfinländarnas svenskspråkiga medlemmar, vilka nu tagit kontakt med varandra för att diskutera utvecklingen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Sannfinländarna har presenterat ett program där de vill slopa kraven på kunskaper i svenska på alla utbildningsstadier och i välfärdsområdena. Satu Söderström beskriver programmet som chockerande.

Satu Söderström från Kimitoöns Sannfinländare hade inte hört om partiets finskhetsprogram förrän det diskuterades på ett kommunfullmäktigemöte.

– De första rubrikerna om saken fick jag via Svenska Yle. Där såg jag att partiet sagt att svenskans ställning borde omvärderas och att svenskan stör finländarnas självbild. Det var helt chockerande för mig, säger Söderström.

Något som gjorde finskhetsprogrammet speciellt chockerande för Söderström var att Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra i december sagt att språkstriden inte längre är en lika central fråga som den en gång varit för partiet (HBL 3.12.21).

Söderström säger att det nya finskhetsprogrammet har väckt starka reaktioner bland Sannfinländarnas svenskspråkiga medlemmar, som nu tagit kontakt med varandra för att diskutera utvecklingen.

– Jag tycker att programmet kunde ha dragit mycket nytta av att partiets svenskspråkiga fått vara med i formulerandet av det. Nu när man ser på programmet nämns svenskan som motpol till finskan på nästan varje sida, säger Söderström.

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra i riksdagens plenisal.
Bildtext Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra säger att det här är ett av Sannfinländarnas vackraste och mest hoppingivande program.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

– Ingen av de svenskspråkiga Sannfinländare jag talat med har varit med i utformandet av programmet. Kanske det funnits någon med som säger att hen vistats i Sverige och kan flytande svenska, men aldrig bevisat sina kunskaper. En sådan person känner ändå inte till den finlandssvenska kulturen och synsättet.

Trots besvikelsen lämnar Söderström inte Sannfinländarna

Satu Söderström skickade också en insändare till Åbo Underrättelser där hon ber om ursäkt för Sannfinländarnas finskhetsprogram. Det här var något hon kände att hon måste göra efter att hon såg reaktionen hos sina kollegor i Kimitoöns kommunfullmäktige.

– Jag kunde se sorgen i deras ögon. Alla i fullmäktige kan svenska och känslorna jag upplevde under mötet fick mig att vilja be om ursäkt från de som blivit påverkade av det här programmet, säger Söderström.

Sannfinländarna har svenskspråkiga representanter i bland annat Åbo, S:t Karins och Kimitoön. Trots hennes besvikelse vill Söderström inte ändå lämna Sannfinländarna, utan hoppas istället kunna lösa situationen genom diskussion.

– Vi kontaktas ofta av människor som ser sig själva som både finlandssvenskar och Sannfinländare, men på grund av språkfrågan vill de inte gå med i partiet. När jag gick med i partiet fanns det inget i programmet som gick emot svenskan. Det här visar att vi behöver mer öppen diskussion inom partiet, säger Söderström.

Diskussion om artikeln