Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arbetet med Rävsundsbron och Hessundsbron inleds – trafiken i området påverkas

Kirjalansalmen silta, Rävsundsbron
Bildtext Rävsundsbron och Hessundsbron ska förnyas.
Bild: Arash Matin / Yle

Trafiken i området kommer att påverkas då byggarbetet drar igång i oktober. De nya broarna byggs mellan 2022–2025 och de gamla broarna rivs 2026.

Trafikledsverket och företaget Kreate som ska bygga de nya broarna skrev under alliansavtalet för att genomföra broprojektet på fredagen (30.9). Själva byggarbetet inleds i oktober och det innebär förändringar i trafikarrangemangen i området.

Först byggs arbetsbroar bredvid de redan befintliga broarna. De nya broarna byggs sedan från arbetsbroarna. Byggarbetet beräknas pågå i cirka 3 år.

Under den här tiden löper trafiken vid de befintliga broarna.

– Vägarna till broarna kommer att byggas om lite, så att exempelvis arbetsmaskinerna kan röra sig där och så de nya broarna kan byggas, så lite krångligare blir det nog, säger projektets informatör Minna Kylänpää till Yle Åboland.

Avbrott i trafiken

Enligt Kylänpää kan det förekomma avbrott i trafiken vid broarna, men det handlar inte om några längre pauser, och trafiken stannas heller aldrig på själva broarna utan innan dem.

– Det handlar om högst åtta minuters avbrott då det exempelvis ska sprängas i berget eller flyttas på någon stor arbetsmaskin, säger Kylänpää.

Avbrotten sker i olika skeden av byggandet och det informeras på förhand om dem. Mera information gällande trafikarrangemangen i området får den lokala befolkningen redan nästa vecka.

– Trafiken blir aningen långsammare vid broarna nu under byggarbetet och det kommer förekomma lite buller och oljud. Det får man räkna med här i några år, säger Kylänpää.

De nya broarna byggs mellan 2022–2025 och de gamla broarna rivs 2026. Projektet kostar 128 miljoner euro.

Rävsundsbron och Hessundsbron är landvägen de enda trafikförbindelserna till Pargas skärgård.

Den nya Rävsundsbron är en snedkabelbro på över 600 meter. Över Hessundet byggs en nästan 300 meter lång bro.

Diskussion om artikeln