Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är dörren stängd för Bolsjunov & Co efter Putins senaste beslut? Ryska skidbossen Jelena Välbe medger återvändsgränd: ”Neutral status går inte att diskutera”

Alexander Bolsjunov går in i en bil.
Bildtext Det allra mesta talar för att Alexander Bolsjunov inte tävlar i världscupen den kommande säsongen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det stora samtalsämnet i skidvärlden är Rysslands status. Just nu är den iskall. Ryska förbundets ordförande Jelena Välbe har träffat Fis och fick inga positiva besked att rapportera hem om.

Det internationella skidförbundet Fis håller höstmöte i Schweiz den här veckan. Det är ett möte som har skapat rubriker – framför allt för att ryska och belarusiska skidsportsledare har fått delta.

Skidsporten har stängt dörren för ryska idrottare, men ryska ledare omfattas däremot inte av avstängningen. Och den mest profilerade ryska ledaren Jelena Välbe kom under fredagen med rätt klara besked.

Välbe citeras av ryska medier som Championat, MatchTV och Sport-Express. Det framgår att Rysslands förhoppningar att se sina idrottare i världscupen i vinter har minskat rejält.

Presidenten Vladimir Putins beslut att mobilisera ryska styrkor för kriget i Ukraina är ett faktum som gjorde Rysslands position i Fis-förhandlingar svårare, medger Välbe.

– Återkomsten för ryska idrottare i internationella tävlingar har försvårats. Just nu går det inte att diskutera om att tävla med ”neutral status”. Om det fanns på agendan så är det uteslutet efter mobiliseringen och folkomröstningarna, säger Välbe.

Under den gångna veckan har Ryssland genomfört så kallade folkomröstningar i fyra regioner i Ukraina för att tvångsannektera dem – något som omvärlden inte godkänner.

Fis-kommentarer förvånade

Välbe träffade Fis-styret med ordförande Johan Eliasch i spetsen i Schweiz i går. Ett definitivt besked om Rysslands framtid tas ändå inte under det pågående höstmötet i och med att Fis-styrelsen inte sammanträder.

– Vi fortsätter ändå att vara optimistiska. Vi hoppas att förnuftet till sist segrar, säger det ryska skidförbundets ordförande.

Nyligen pratade Michel Vion, generalsekreterare i Fis, om att ryska och belarusiska idrottare kan vara på väg tillbaka in i värmen.

Finlands skidförbund har kraftigt tagit avstånd från att Ryssland ska få delta under rådande omständigheter. Ordförande Markku Haapasalmi ger sin bild till Yle.

– Vions kommentarer har väckt stor förvåning. Finlands linje är ett absolut nej. Det har inte hänt något i kriget som skulle ge anledning att prata högt om en förändring eller ens tänka tanken.

Norge har bojkottat

Faktumet att ryska och belarusiska ledare har fått vara på plats i Schweiz har också blivit ett hett samtalsämne.

Norges skidförbund har valt att bojkotta alla möten där ryssar och belarusier är med.

– Ingen är oberörd av situationen och kriget i Ukraina. Jag upplever att det finns förståelse för Norges beslut, säger norska Fis-styrelsemedlemmen Erik Røste till NRK.

Det finska skidförbundet har samma åsikt som Norge och godkänner inte att ryssar och belarusier får vara i Schweiz, men i motsats till Norge har Finland inte bojkottat möten.

Enligt Haapasalmi diskuteras bland annat tävlingskalendern den här veckan och där finns de finska världscuporterna Levi, Lahtis och Ruka med.

– Det här är viktiga dagar för oss. Vi vill vara där besluten fattas. Vi vill förstås försäkra oss om att världscuparrangemangen får fortsätta. Det betyder mycket både sportsligt och ekonomiskt, säger Haapasalmi.